Kako pobijediti odugovlačenje u tri koraka

Ako želite uspjeh u bilo kojem području – bilo to posao, hobi ili dom – glavna prepreka je odugovlačenje. Stara poslovica kaže “ne ostavljaj za sutra ono što možeš učiniti danas”, ali većina nas često se ponaša upravo suprotno. Kako vam psihologija može pomoći da pobijedite odugovlačenje?

1. Napravite popis

Ljudima koji kronično odugovlače glavom plutaju liste zadataka koje trebaju napraviti. Tu i tamo se sjete jednoga od njih, ali ih prekine neka druga misao pa obavljaju stvari kada ih počnu nervirati toliko da ih je teško ignorirati.

Zato trebate napraviti popis i uvijek ga imati sa sobom. Kako se sjetite još jednog zadatka, dodajte ga na listu. Ne opterećujte se organiziranjem popisa po prioritetima, dovoljno je da sve zapisujete. U početku će vas možda zaprepastiti koliko nedovršenih stvari vas čeka, ali to je normalna posljedica odugovlačenja.

2. Postavite si ciljeve i ostvarujte ih

Svakog jutra pročitajte listu otvorenih zadataka i procijenite koje od njih danas možete obaviti. Zapamtite, psihologija nam jasno pokazuje da ljude veseli uspjeh i obeshrabruje neuspjeh.

Zato odaberite barem jedan važni cilj i nekoliko manjih koje toga dana realno možete izvršiti. Ako ih je premalo, na kraju dana ćete se osjećati kao da ste lagali sami sebi. Ako su nerealni, osjećat ćete se poraženo i obeshrabreno. Kroz dan se podsjećajte što ste odlučili i riješite to.

3. Pregledajte popis na kraju dana

Kraj dana je idealan za pregled dnevnih događaja i izvršenih ciljeva. Što ste učinili, a što niste? Ima li novih stavki za popis? Jeste li mogli nešto učiniti bolje?

Prilikom pregleda važno je da se ne kudite zbog neizvršenih obaveza. Prošlost ne možete promijeniti pa to iskoristite kao lekciju koju ćete iskoristiti za bolji početak u novom danu. Ako ste uspješno odradili dnevne obaveze, slobodno se nagradite. Ipak, najveća nagrada će vam biti trenutak kada zadatak koji ste dugo odgađali precrtate s popisa.

Odugovlačenje djeluje kao gadan neprijatelj, ali lako ćete ga pobijediti ako se pridržavate ova tri koraka. A sada prestanite odugovlačiti i krenite s pripremom popisa!

Slaven Hrvatin

Psiholog iz Rijeke, autor bloga Zlihologija.