Kako poboljšati krvnu sliku

Nepravilna ishrana, bolest, krvarenje, trudnoća, te nagli rast i razvoj mogu biti neki od uzroka loše krvne slike. Neki za ove probleme kažu anemija ili malokrvnost. U tom slučaju javlja se niska vrednost gvoždja, hemoglobina i eritrocita.Ovim problemima su prilično podložne trudnice, mala deca i vegeterijanci. Vegeterijanci ne jedu meso, a ono jeste važan izvor. Naravno gvoždja ima i u proizvodima biljnog, kao i životinjskog porekla, ali iz namirnica životinjskog porekla gvoždje se lakše apsorbuje u organizam. Gvoždje se inače dosta teško apsorbuje. Ono ulazi u sastav hemoglobina, koji je bitan jer omogućava transportovanje kiseonika kroz čovekov organizam. Tako da ako u organizmu nema dovoljno gvoždja, onda ni organi nisu dovoljno snabdeveni kiseonikom. Interesantno je da ako se uzima vitamin C, onda se i gvoždje bolje usvaja, dok na primer uzimanje kalcijuma utiče na slabije usvajanje gvoždja. Postoje preparati od gvoždja kojiu se uzimaju u slučaju nedostatka. Kod nekih ljudi izazivaju mučninu, bolove u stomaku, povraćanje i proliv. U najvećem broju slučajeva neophodno je oko 1,5 mesec da se nadoknadi gvoždje u organizmu pomoću ovih preparata.

Simptomi

Ukoliko osetite da se lako zamarate, ako imate glavobolje, ako ste bledi, vrti vam se u glavi, nemate apetita i sl. to je razlog da proverite vašu krv. Razlog može biti malokrvnost. Ne treba nagadjati nego proveriti. Obratiti se lekaru i tražiti da se urade analize krvi.

Analize

Lekar će vas na vaš zahtev uputiti u biohemijsku laboratoriju, gde ćete uraditi potrebne analize. Na osnovu vrednosti gvoždja, hemoglobina, hematokrita i eritrocita može se doneti zaključak da li ste anemični ili ne. Nemojte sami da studirate rezultate nego dozvolite da vam rezultat analiza lekar protumači, te da vam da savet kako i šta dalje. Nije ništa strašno, postoje medikamenti kojima se može popraviti situacija.

Kiseonik i fizička aktivnost

Za krvnu sliku je od posebnog značaja čist vazduh sa dosta kiseonika. Duži boravak na planini ili na moru može značajno da popravi vašu krvnu sliku. Sport i fizička pokretljivost uopšte, u skladu sa mogućnostima i godinama, mogu biti pokretačka snaga organizma za bolje usvajanje hrane, čišćenje organizma i popravljanje krvne slike.

Šta jesti za anemiju

Meso, naročito crveno je bogat izvor gvoždja, kao i drugi proizvodi životinjskog porekla. Madjutim postoje i drugi biljni izvori gvoždja koje ne treba zanemariti, naročito ako ste vegan ili ne volite meso. Odličan izvor gvoždja je tamno šumsko i bobičasto voće kao što je borovnica, divlja kupina i aronija.
Ako se ovo voće jede svakodnevno, po malo, u dužem vremenskom periodu, to može dati dobar rezultat i značajno poboljšati krvnu sliku.
Od semenki i zrnevlja preporučuje se da uzmete susam i proso. Ako se redovno jede rezultati će doći. Ove žitarice se mogu kombinovati sa jogurtom ili voćnim sokom. Za susam je preporuka da se samelje, jer ga organizam onda bolje iskorištava.
Sjajan izvor gvoždja su spanać i kopriva. Postoje mnogi recepti za spanać i koprivu i vrlo se slično pripremaju. To može biti u vidu čorbe, variva, pite i sl. Od mladih listova koprive se može praviti čaj koji je odličan za povećanje gvoždja u krvi.