Kako poslovati online

Recimo da ste početnik u svetu online prodaje i želite da zaradite novac baš na taj način (online), ali raspolažete sa malim budžetom. Sa neiscrpnim izvorom informacija koji je danas dostupan novim vlasnicima preduzeća, zastrašujuće je koliko se može naučiti o pravilnom investiranju ograničenih sredstava. Predstavljamo vam listu pet značajnih koraka koji će vam pomoći da započnete svoj biznis i ujedno biti vodič ka vašem uspehu.

Pre samog ulaska u priču, istražite tržište

Prikupite što više informacija o rentabilnosti vase ideje i koliko za nju kao takvu ima prostora na tržištu. Nemojte se oslanjati na potvrde od strane prijatelja i porodice, koji smatraju da imate jedinstven i profitabilan proizvod ili uslugu. Velike su šanse da su oni emotivno naklonjeni vama i da će svaka vaša ideja koju podelite sa njima, za njih biti najgenijalnija stvar posle Nutele.

Prema rečima Adam Callinan-a, osnivača BottleKeeper-a, uzimanje u obzir mišljenja ljudi koji su emotivno vezani za vas, kao jedini parameter i zeleno svetlo za ulazak u posao sugeriše “propast od samog početka”. Potražite tržišnu potvrdu od potencijalnih kupaca koji nisu iz vašeg socijalnog okruženja. Neki preduzetnici koriste “da li će kupac izvući svoj novčanik” test pre nego što ulože novac u biznis. Callinan, koji je osmislio prototip za hlađenje pojedinačnih boca piva, vodio je kampanju Fundable, kako bi izmerio ili bolje rečeno predvideo potencijalnu potražnju za svojim proizvodom. Njegova kampanja postigla je skoro $ 14.000, što je bilo 280% preko njegovog prvobitnog cilja ($ 5,000).

Drugi način pomoću kog možete dobiti povratne informacije od ljudi, a u vezi vašeg proizvoda/usluge, po rečima Sujan Patel-a, potpredsednika marketing kampanje “When I Work”, jeste korišćenje sjajnih alata za digitalni marketing, kao što su Qualaroo ankete i Client Heartbeat.

Ako tek počinjete, ankete su sjajna prilika da saznate šta kupac očekuje od proizvoda/usluge. Ako ste već u poslu, ankete vam mogu dati informacije na koji način je kupac došao do vašeg proizvoda ili usluge.

Ili pak, ukoliko ste u poslu u industriji u kojoj planirate da pokrenete svoj lični biznis, prikupite što više korisnih informacija od kolega iz vašeg poslovnog okruženja – vašeg menadžera, kolega i klijenata – savetuje Steve Tobak, osnivač Invisor Consulting.

Napravite WEB sajt

CMS sajt

Pre samog ulaska u biznis, morate imati svoj sajt, kaže Joel Widmer, osnivač Fluxe Digital Marketing-a. Ne samo da ponudite potencijalnom kupcu svoj proizvod/uslugu, već i za podizanje i jačanje vašeg brenda. Sajt treba da bude jednostavan, sa istaknutim benefitima i kontakt podacima na svim stranicama.

Dobro istražite svoju konkurenciju i potencijalne kupace

 

Istražite i konkurentske i komplementarne brendove (kada kupovina jednog proizvoda dovodi do veće verovatnoće kupovine drugog proizvoda).

Vidmer tvrdi da su vaši kupci kako na sajtovima konkurentski robnih marki, tako i na sajtovima koji nude komplementarne proizvode. Njegova preporuka je da koristite search alat kao što su SimilarVeb i Google’s related-search results (nalazi se na dnu svake Google Search stranice) kako biste imali uvid u sajtove koje vaši potencijalni kupci posećuju.

Napravite akcioni plan za prodaju i marketing

online marketing

Jedan od načina da postigne svoj cilj je da otkrijete koju marketing strategiju je najbolje primeniti. S obzirom na neverovatnu moć i mogućnosti socijalnih medija, počnite sa jednom do dve marketing strategije tj. fokusirajte se na one socijalne medije gde znate da je koncentracija vaših potencijalnih kupaca najveća. U principu, za nove proizvode najbolji kanali su Facebook, Google AdWords kampanje i Pinterest, dok za stručne teme i usluge preporučujemo LinkedIn.

Uradite sami sve što je moguće uraditi na taj način

“Uradi sam” stav obično će vam uštedeti novac, ako je vaš budžet ograničen. Takođe, omogućava kontrolu procesa, objašnjava Callinan, koji je izgradio svoj ecommerce sajt sam, od nule, konsultujući se sa onima koji su sami izgradili svoje, tada već vrlo uspešne sajtove. Ne bežite od poslova koje možete sami uraditi, posebno u početku.

Iskoristite sve prednosti koje vam internet marketing nudi i aktivirajte se na socijalnim mrežama, već danas. Vreme je novac, zato počnite odmah.