Kako reparirati staru stolicu?

Uz pomoć sajtova za prodaju stvari, ali takođe i na buvljacima i otpadima, moguće je kupiti retke, neobične i zaista stare komade nameštaja. Pojedini prodavci nameštaja poseduju prelepe drvene stolice od kojih su neke stare i ceo vek. Ukoliko su dobrog kvaliteta i nisu postale crvotočne ili ih nije ozbiljnije nagrizao sipac, ovakva kupovina, za svega desetak evra po komadu, može vas uveseliti a vaš dom oplemeiti duhom starih vremena i šik elegancijom.

Mnogi će se sasvim opravdano odlučiti za originalnu boju stolice i pokušaće da joj vrate stari sjaj. Ali čak i ukoliko želite nešto novo na starom komadu nameštaja, nećete pogrešiti. Udovoljite sebi i svojim potrebama. Možete svaku od stolica obojiti u drugu boju ili drugu nijansu iste boje i od prostora u vašem stanu načiniti lep kolorit. Takođe, možete eksperimentisati i naslone bojiti jednom a ostatak stolice drugom bojom. Ovakvo eksperimentisanje jedino neće važiti ukoliko ste kupili zaista redak primerak posebne vrednosti. U tom slučaju, pomoć stručnjaka i pravilno tretiranje stolice, bez improvizacija, obavezni su.

Kada ste odlučili šta želite, obezbedite radni prostor, dobro zaštitie okolinu od prljanja, i prionite na posao.

Za skidanje površinskog sloja sa stare stolice, koristite papirnu šmiglu. Kod starih stolica, šmirglajte sasvim nežno, bez naglih i odselnih pokreta, jer se veoma često može desiti da je drvo na pojedinim mestima omekšalo ili da je krto. Šmirglajte onoliko dugo koliko je potrebno da skinete prethodni sjaj sa stolice sve dok ne dođete do samog drveta.

2.smirglanje-i-farbanje

Nakon nežnog šmirglanja, možete naneti osnovnu boju. Za nanošenje ove boje koristite četku od prirodne dlake i sunđer. Nanošenje podloge je važno kako kasnije ne bi došlo do skidanja boje sa stolice. Kada se osnovna boja dobro osuši spremni ste da nanesete završnu boju.

3.ofarbana-stolica

Jako je važan izbor kvalitetne boje za drvo, jer samo boje dobrih svojstava mogu da obezbede novi život staroj stolici. Boju nanosite četkom i sunđerom i to činite sa puno strpljenja i u ravnomernim potezima. Jako je važno da bojom pokrijete sve delove stolice, stoga budite disciplinovani i pedantni. Ukoliko naslon stolice bojite u jednoj a ostatak boje u drugoj boji, deo na kome ne radite zaštitite pomoću papira i krep trake. Tek pošto se prethodno ofarban deo dobro osuši, možete ga zaštiti a sa nanošenjem boje nastaviti na drugom delu stolice.

4.krajnji-efekat

Ukoliko dizajn i izgled stolice to dozvoljavaju, i ukoliko se to rešenje uklapa u vaš ukupni enterijer, na dobro ošmirglanu stolicu možete naneti bezbojni lak. Ovaj lak nanosite na isti način kao i zaštitnu ili osnovnu boju, s tom razlikom što je krajnji rezultat drugačiji. Na ovaj način dobićete zanimljiv, prirodan karakter vaše stolice, a godovi drveta mogu doprineti posebnoj dopadljivosti ovako obojene stolice. Takođe, moguće ja kombinovati i pojedine delove obojiti bojom a druge delove bezbojnim lakom. Ukoliko volite da ekperimentišete, ovakvo rešenje može dati akcenat vašem enterijeru.

Kvalitetne boje za drvo i ostali materijal možete naći na ovoj stranici.