Kako rešiti problem nedostajućeg zuba?

Svako se u nekom trenutku života susretne sa problemom nedostajućeg zuba. To, naravno, nije ništa strašno, ali je potrebno razmotriti sve mogućnosti da se taj nedostatak nadoknadi. Naravno, nije sve stvar estetike i vašeg izgleda dok se smejete, već zdravlja. Naime,  prazan prostor u viličnoj kosti nakon određenog vremena počinje da pravi problem tako što šteti okolnim zubima, viličnoj kosti i viličnim zglobovima. Ostali zubi počinju da se krive kako bi nadomestili prazninu, a to dovodi do deformiteta vilice. Remeti se celokupan niz zuba, pa čak i obraza, jer su se mišići lica formirali u skladu sa vilicom, a nakon ovakvog procesa, ti mišići gube elastičnost i opuštaju se.

Postoje različite vrste protetskih nadoknada i svaki pacijent, uz stručan savet svog stomatologa bira najbolje rešenje – krunice, mostove, livene nadogradnje ili proteze za zube.

Svi zubi su međusobno povezani; isto tako postoji i veza zuba sa drugim organima.To znači da će nedostatak ili oboljenje zuba imati posledice ne samo po taj zub, već i na druge organe. Zato i nedostatak samo jednog zuba treba blagovremeno nadoknaditi.

U proverenoj stomatološkoj ordinaciji naći ćete proteze koje nadoknađuju sve (totalne) ili većinu izgubljenih zuba (parcijalne).

Proteza je način nadoknade nedostajućih zuba. One su neophodne u sledećim slučajevima:

– kada nedostaju svi zubi;

– kada je prostor između preostalih zuba preveliki;

– kada postojeći zubi nisu dovoljo zdravi i čvrsti da bi mogli da nose zubni most.

Postoje dve osnovne vrste proteza: akrilatna (plastična) i skeletirana (metalna). Akrilatne proteze zauzimaju više mesta u ustima, nisu čvrste kao skeletirane i estetski ipak manje lepe u odnosu na skeletirane. Skeletirane proteze su čvršće, estetski lepše, a sam sistem kačenja na zubima je mnogo napredniji.

Proteze, za razliku od mostova, moraju da se zakače na susedne zube. To se postiže uz pomoć raznih kukica ili sistemom kačenja bez žica.

Pored pomenute dve vrste proteza, postoji još nekoliko vrsta od kojih je najpopularnija u poslednje vreme tzv. “Valplast” proteza. To je savitljiva proteza koja je praktično nesalomiva i neuništiva. Ona poseduje čvrstinu koja odoleva i kada točkovi automobila pređu preko nje.

Kao druga najpogodnija metoda za nadoknađivanje nedostajućeg zuba, postoji i zubni most. Mostovi su fiksne nadoknade i moguće ih je uraditi ukoliko su postojeći zubi dovoljno čvrsti i zdravi i ako raspon između njih nije veliki. U suprotnom, čak i ako postoji veći broj zuba ali ako nisu povoljno raspoređeni, ovaj zahvat nije moguć.  Mostovi imaju velike prednosti u odnosu na proteze: ne moraju se vaditi iz usta, a privikavanje je brže i lakše. Njegov nedostatak je taj što kada se jednom fiksira, mogućnosti njegove prepravke su male, dok je proteze moguće korigovati i nakon postavljanja.

Implant_pa_most

Kada stomatolog procenjuje da li je moguće uraditi most, jedan od ključnih faktora je raspored zuba. Polje bez zuba mora biti ograničeno zubima sa obe strane. Ukoliko bezubo polje nije ograničeno sa obe strane drugim, zdravim zubima, u tom slučaju se ne može izraditi most. Jedini način za izradu mosta u ovom slučaju je prethodna ugradnja zubnog implantata.