Kako se koristi kavitacija?

Nažalost, mnogima od nas su saveti „kako smršati“, „koje su dijete najdelotvornije“, „kako i koliko vežbati“ postali izlizani i već milion puta pročitani. Razlog tome je bombardovanje ovom aktuelnom temom na svim mogućim mestima a većina tekstova je prevedena, prepravljena ili malo malo modifikovana i opet idemo u krug. Ponovo kažemo nažalost, zato što je gojaznost danas globalni problem i za njeno rešavanje se u svetu odvaja znatna količina novca (što kroz farmaceutske kompanije što kroz razne fitnes centre i sl.) a ono bitno je, da rezultati nisu postignuti. Gojaznost je sve zastupljenija i problematičnija.

Ne nudimo čarobnu formulu, samo kroz naredni tekst sugerišemo jedan od načina koji vam može pomoći oko problema nagomilanih masnih naslaga. Tema je kavitacija i kombinovanje sa ostalim elementima.

 

Šta je kavitacija?

Kavitacija spada u neinvazivne metode kojima se stimuliše smanjenje masnih naslaga lokalno. Praktično znači, regija koja je kritična se specijalnim uređajima na bazi ultrazvuka stimuliše i dolazi do pucanja ćelijskih membrana lipidnih tkiva. Sadržaj ovih ćelija se izliva u međućelijski prostor i tu čeka da se iskoristi. A ako znamo način funkcionisanja masnog tkiva koje takođe zovemo i „salo“ biće nam jasno da ovaj metod može biti efikasan samo u određenim slučajevima. Naime, masne ćelije koje se stvaraju u fazi gojenja, vrlo teško se dezintegrišu (nestaju) jer čak i kada mršavimo, samo praznimo njihov sadržaj ali one fizički još uvek postoje. Iz tog razloga, osoba koja je jednom bila gojazna, vrlo brzo se ugoji ponovo (neverovatno brzo, kažu neki) jer je apsorbcija njihovih produkata metabolizma u vidu masti olakšana količinom već postojećih ćelija koje čekaju da prime nove masnoće. Kavitacija nam pomaže da probušimo lipidni zid masnih ćelija sala i na taj način ubrzamo njeno propadanje.

 

Mehanizam uspešne kavitacije

Kavitacija sama po sebi nije dovoljna. Nemojmo se zaluđivati da je dovoljno samo leći, odraditi tretman i nastaviti samo sa životom nakon toga sa par kilograma manje. Teško i neverovatno. Čak i invazivna liposukcija nema takve efekte. Da bi smo mogli da očekujemo vidljive rezultate, kavitacija se mora kombinovati sa još par faktora. Prvi je  ishrana. Najbitnije je da u toku tretmana (par nedelja) ne podstičete metabolizam da stvara nove masne naslage. Balansirajte ishranu, stvorite kalorijski deficit i tek onda imate preduslov da kavitacija uspe. Najefikasniji režimi ishrane su oni koji se baziraju na smanjenom unosu ugljenih hidrata i to onih prostih (lako razgradivih). Kroz takav režim ishrane, stimulišete telo da već ponuđeno gorivo, oslobođeno efektom kavitacije, troši kao energiju. Sledeće, neophodna je umerena fizička aktivnost. Naglašavamo umerena, jer intezivne vežbe mogu dovesti do blokiranja procesa. Biće dovoljno da intenzitet prilagodite svojim godinama i fizičkoj kondiciji i kraj. Nikakve naporne vežbe nisu potrebne. I poslednje, velike količine vode su neophodne. Ne treba preterivati ni ovde, ali 2,5 pa do 3 litra dnevno je bazična količina koja bi stimulisala razmenu materija koja je inicirana efektom kavitacije.

Probajte, budite uporni i kavitacija će vam u kombinaciji sa ovih par faktora promeniti život.