Kako se lepe pločice u kuhinji

U kuhinji se priprema sva hrana koju će porodica da jede. Njaveći deo dana domaćice, a i ukućani provede u kuhinji.  Kuhinja treba da bude laka za održavanje, da na podu i na zidovima ima materijale koji su otporni na vodu. Zbog toga ne postoji kuhinja koja nema pločice. Pored svoje funkcionalnosti, pločice trebaju da  daju kuhinji i lepotu. Zbog toga se boje pločica najčešće uklapaju sa bojama kuhinjskih elemenata. Ukoliko nam ne ide biranje i uklapanje boja, uvek se možemo odlučiti za pločice bele boje koje idu uz sve kombinacije. Zato lepljenju pločica u kuhinji i njihovom uklapanju u ostatak enterijera treba posvetiti značajnu pažnju.

Prilikom odabira pločica za kuhinju poželjno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Oblik i veličina su jako bitni, jer se pločice trebaju uklopiti u prostor. Male svetle pločice usled prelamanja svetlosti mogu ostaviti dojam da je vaša kuhinja veća. Pošto je velika količina vode prisutna u kuhnjiji, prilikom pranja sudova, voća i povrća, i ostalih namernica često se desi da kapljice vode završe na podu. Tu se javlja potencijalna mogućnost povrede, pa je veoma bitno izabrati pločice koje su otporne na klizanje. Ranije smo spominjali da bela boja pločica ide uz sve ostale boje. Ali prilikom tog izbora moramo biti svestni da će se razne prljavštine i masnoće, lako uočiti na beloj pločici. Prilikom izbora dezena pločica, osim komplementarnosti sa drugim bojama u kuhinji, mora se paziti koliko se lako održavaju.

Pločice u kuhinji se mogu lepiti na tri načina, pomoću lepka, pomoću drugog materijala, i lepnjenjem na druge pločice. Prvi i klasičan način lepljenja je nasjigurniji, ali i oduzima najviše vremena, zbog pripreme. Sam lepak nije skup, a imamo šansu da proverimo naše vodovodne i elektroinstalacije i zamenimo ih ako su dotrajale. Druga dva načina zahtevaju više novca ali i manje vremena. Mana lepljenja na drugi materijal je da se mogu koristiti samo pločice manjih dimenzija. Pre nije bilo moguće postavljati pločice preko drugih pločice, ali danas novi lepkovi koji nisu baš jeftini omogućuju to. Nije potrebno rušiti stare pločice i stvarati haos i prašinu u stanu.

Pozicija pločica u kuhinji

 

  • Od poda do vrha:  Ovaj metod nije toliko više zastupljen, jer podrazumeva velike troškove u nabavci samog materijala. Pločice se nalaze duže celog zida u kuhinji i obuhvataju prostor od poda do plafona. Ovaj metod lepljenja kuhinjskih pločica je u moderno vreme prevaziđen.

 

  • Postavljanje da delovi zida koji su vidiljivi:  Pločice se lepe samo na onim delovima u kuhinji koji su u vidnom polju. To je obicno između radnih površina i visećih elemenata. Investitori gradnje u današnje vreme, najviše primenjuju ovaj princip jer im to stvara veliku uštedu prilikom nabavke materijala, ali i vremena provedenog u radu.

 

  • Od poda do visećih elemnata:  Do nekih 800 mm koji nisu u vidnom polju se postavlaju u  većini slučajeva jeftine pločice zbog uštede, a u vidno polje se lepe pločice viskog nivoa kvaliteta koje su skupe. Ovime se ne pravi velika razlika, jer je održavanje isto na oba tipa pločica. Sa ovakvim pristupom se dobijaju dobri estetski efekti u samim kuhinjama, te je on zbog toga najzastupljeniji u moderno vreme.