Kako se liječe šuljevi?

Šuljevi su prošireni krvni sudovi na anusu i unitar analnog kanala. Nazivaju se još i hemoroidi. Postoji nekoliko metoda za njihovo liječenje. THD operativni tretman je trenutno najuspešniji i najbezbolniji način rješavanja ovog problijema.

Kako dolazi do stvaranja šuljeva?

Šuljevi ili hemoroidi se stvaraju pod dejstvom povećanog pritiska na vene u rektalnom području. Što je struktura zidova krvnih sudova slabija to su pogodniji uslovi da se stvore hemoroidi. Neki ljudi imaju genetske predispozicije za dobijanje hemoroida, jer se rode sa nešto slabijim zidovima krvnih sudova nego drugi. Pritisak na vene u analnom predelu može stvoriti prekomerna tjelesna težina, pritisak pri sjedenju, dizanju teškog tereta. Trudnoća je jedan od faktora nastanka hemoroida. Hormoni čije izlučivanje je u ovoj fazi života žene pojačano dovode do toga da struktura krvnih sudva oslabi i da pod dejstvom pritiska koji stvara težina ploda hemoroidi veoma lako nastanu.

Koje tegobe donose šuljevi?

Simptomi kojima se šuljevi, odnosno hemoroidi manifestuju zavise u prvom redu od toga do kog stupnja se bolest razvila. U samom pošetku razvoja šuljeva javljaju se peckanje, svrab u prjedelu anusa, blago krvarenje koje se najpre uočava kao trag na toalet papiru. Već u drugoj fazi bolesti dolazi do prolapsa koji se spontano povlači. U trećoj fazi krvarenje je obilnije a prolabrirani hemoroidalni čvorovi se moraju manuelno vratiti unutar anusa. Četvrta faza je vrlo bolna. Prate je obilno krvarenje, konstantan prolaps i često uklještenje šuljeva. Hemoroide je potrebno liječiti već sa uočavanjem prvih simptoma.

Klasična operacija šuljeva

Klasičan način operacije hemoroida uključuje operativni tretman odstranjivanja hemoroida, pri čemu se pacijent nalazi u stanju opšte anestezije. Ova metoda zahtjeva rezove pa je oporavak nakon nje vrlo bolan i dug. Zbog toga se poslednjih godina sve više ide ka savrjemenijim metodama liječenja šuljeva. Opširnije pogledajte ovdje.

Nova metoda u liječenju šuljeva

THD operacija šuljeva je najsavremeniji i najuspešniji način za liječenje ove bolesti. Koristi se kao primarna metoda u svim razvijenijim Evropskim zemljama. Uključuje podvezivanje arterija u delu ispred arterijsko-venskih šantova. Na taj način se zaustavlja punjenje krvlju hemoroidalnih vena i hemoroidi se više nikada ne mogu stvoriti. Oporavak posle THD operacije šuljeva traje samo dva dana.