Kako se razvijao Novi Beograd?

Oni koji dolaze u glavni grad Srbije, svoj boravak u njemu, uglavnom vezuju za stari deo grada, Dorćol ili Vračar. Privučeni atmosferom brdovitog i užurbanog Beograda, mnogi od njih mu se vraćaju kao turisti i više puta. Postoji nešto privlačno u Beogradu, u to odavno nema sumnje. Mnogima su to prelepe ulice i zgrade, mnogima kafane ili noćni život, a o lepoti Beograđanki odavno priča ceo svet. Svakodnevno, sa Kalemegdana, videćete brojne domaće i strane goste Beograda, kako uživaju u pogledu na ušće i zalazak sunca iznad njega. Ispred njih, obasjan crvenom bojom neba, prostire se betonski džin, grad u gradu, Novi Beograd.

Taj ogromni grad, sačinjen od dve stotine solitera i šesto velikih zgrada, potpuno različit od ostatka Beograda, strpljivo čeka svojih pet minuta slave među brojnim posetiocima glavnog grada. Naizgled običan, betonski veliki grad, Novi Beograd krije mnoge zanimljivosti koje malo ko poznaje. Iako je veći deo ovog grada sagrađen nakon drugog svetskog rata, Novi Beograd zapravo, postoji dosta duže. Kroz šalu, koja nije daleko od istine, starosedeoci Bežanije vole da kažu, da je Novi Beograd u stvari Bežanija, a ne obrnuto. Naime, čitav grad je sagrađen na zemlji koja je u prošlosti zaista pripadala meštanima Bežanije. Zanimljivo je takođe, da je kum Novog Beograda, izvesni Petar Kokotović, koji je davne 1924. na Tošinom Bunaru otovrio kafanu „Novi Beograd“.

Prvi urbanistički plan o razvoju Novog Beograda, načinio je inženjer Đorđe Kovaljevski, 1923. a izgradnja „Mosta kralja Aleksandra“, na čijem se mestu danas nalazi „Brankov most“ omogućila je ostvarenje sna o proširenju Beograda na srednjeevropsku stranu. Tako je, pre drugog svetskog rata, 1937. godine, izgrađeno Sajmište, najpre ponos Beograda, a za vreme rata logor i stratište brojnih Jevreja i Roma. Godinu dana nakon izgradnje Sajmišta, Beograd je potpisao ugovor o izgradnji Novog Beograda, sa najvećim danskim građevinskim kompanijama, kojim je bilo predviđeno formiranje grada za osamdeset hiljada ljudi, kao i izgradnja gradskog stadiona. Iste godine se krenulo sa izgradnjom, ali je rat je prekinuo ovaj projekat. Novi Beograd svoju novu istoriju, započinje 1946. kada ga je projektovao čuveni arhitekta Nikola Dobrović. 11. aprila 1948. udaren je kamen temeljac za izgradnju Novog Beograda kakvog i danas poznajemo. Prvi sagrađeni objekti, ostali su najprepoznatljiviji simboli Novog Beograda, zgrada CK KPJ, Predsedništvo FNRJ, Hotel Jugoslavija, Studentski Grad. U narednim decenijama, ovaj grad, gradiće se u maniru „internacionalnog stila“ i kao takav, postaće važan simbol Jugoslavije i njenog napretka.

studentski-gradIako je decenijama nosio epitet „velike spavaone“, Novi Beograd je bio poprište brojnih turbulentnih i avangardnih događaja, važnih za istoriju Beograda i Srbije. Sada već daleke 1968. u Studenstskom Gradu, odigrao se čuveni dramatični sukob policije i nezadovoljnih studenata, a tokom osamdesetih i devedesetih, u blokovima Novog Beograda počeo je razvoj grafiti i hip hop umetnosti u Srbiji.

U Novom Beogradu, nalaze se Muzej savremene umetnosti, jedna od najznačajnijih institucija srpske kulture, i Centar Sava, koncertni i kongresni centar, pod čijim se krovom održavaju brojni stručni skupovi, koncerti i festivali, među kojima su čuveni FEST i Guitar Art Festival. U Novom Beogradu je smeštena i Kombank arena, jedan od najlepših sportskih objekata na Balkanu, u kome se osim sportskih, održava i čitav niz zabavnih i muzičkih događaja.

Bez sumnje, Novi Beograd se vremenom razvio u pravi grad, sa sopstvenom fizionomijom i pulsom života, užurban i moderan među svojim velikim šoping molovima, smiren i opušten duž obale reke, jednako privlačan mladima i porodičnim ljudima, turistima i onima koji su u Beogradu zbog posla.

Veliki betonski grad, krije još tajni. Jedna od njih je, da se sa prozora njegovih stanova i apartmana, pruža najlepši pogled na stari Beograd!

One thought on “Kako se razvijao Novi Beograd?

Comments are closed.