Kako se rešiti suvišnih kilograma nakon porođaja?

 

Svaka žena nakon porođaja želi da što pre skine višak kilograma i ako je moguće što pre. Ove standardne su nam postavile poznate mame koje neverovatnom brzinom svoje telo dovode do savršenstva. Nemojte dozvoliti da vas razoruža to što kod vas to ide dosta sporije. Svi znamo da je estetska hirurgija toliko napredovala da vam može transformisati celo telo za samo par nedelja. Ukoliko želite da se na prirodan način vratite na vašu željenu kilažu to ipak traje malo duže.

Ne opterećujte se

Uživajte u vašoj bebi. Upravo ste na sve doneli maleno ljudsko biće koje je u potpunosti zavisno od vas. Ukoliko dojite morate unositi sve što je bebi potrebno u vaš organizam. Nemojte se opterećivati da li ste izgubili nekoliko kilograma ili ne sve dok vaša beba u potpunosti zavisi od vas i vaše ishrane. Hranite se zdravo i ne brinite previše o kilaži. Ima vremena da se posvetite sebi kada vaša beba počne da jede jos nešto osim vašeg mleka. Probajte što vise da se odmarate, znamo da to nekada nije lako ali bar pokušajte. Izbegavajte stres, opustite se i uzivajte.

Kako početi?

Kada dođe momenat da se posvetite sebi pokušajte da postavite neki cilj. Svaki početak je težak ali nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri. Krenite za početak sa zdravom ishranom. Ono što skoro svi nutricionisti predlažu je da imate 5 obroka dnevno. Doručak, ručak, večera i dve užine između. Dokazano je da se na ovaj način ubrzava metabolizam jer se vaše telo navikne da stalno unosite hranu u njega i ne zadržava nista vec hranu odmah vari. Naravno ti obroci ne treba da budu obilni i treba izbaciti namirnice koje nisu zdrave. Takođe, na ovaj način dobijate više energije koju možete usmeriti ka nekoj fizičkoj aktivnosti. Veoma je važno da unosite što vise voća, povrća i tečnosti u svoj organizam a izbegavajte čokolade i grickalice. Naravno to ne znači da ponekad ne možete da pojedete nekoliko kockica čokolade ali morate znati kada da se zaustavite. Ukoliko prihvatite ovaj način ishrane možete biti sigurni da nece doći do jo-jo efekta jer ovo nije dijeta koja obećava rezultate za nekoliko dana.

Fizička aktivnost

Iako mislite da pored svih obaveza koje donosi majčinstvo nema vremena za rekreaciju – grešite. Vaša beba isto kao i vi treba da bude što češće na svežem vazduhu, naravno ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Stavite svoju bebu u kolica i izađite iz kuće. Za ovo vam nije potreban novac niti to može biti opravdanje. Sve češće viđamo mame kako sa decom u kolicima idu da trće ili se bave brzim hodanjem. Ovo je sjajan način da se vi rekreirate dok vaša beba uživa u vožnji. Jedina stvar o kojoj treba da razmislite su dobre patike napravljene baš za šetnju ili trčanje. Ovaj vid fizičke aktivnosti je sjajan ali morate voditi računa o svojim zglobovima. Trčanje sjajno utiče na vas organizam pa ćete uz gubitak kilograma imati i više energije za svoje dete. Još jedna vrsta vežbanja postaje sve popularnija kod mama a to je vežbanje sa bebom. Pored toga što su vežbe izuzetno dobre za vas one će takođe biti veoma zabavne za vašu bebu.

Nemojte odustajati

Ukoliko se dogodi da za nedelju ili dve niste izgubili na kilaži – nemojte odustajati. Nekada je potrebno više vremena da vaše telo počne da reaguje. Ono što je 100% sigurno je da će u jednom momentu kilogrami početi da se tope. Budite istrajne, prvenstveno zbog vašeg zdravlja a potom i zbog vaše bebe. Deca zahtevaju dosta energije i na to morate biti spremne. Uzivajte u svakom momentu majčinstva i sretno!