Kako urediti dečiju sobu šablonima?

Roditelji znaju da je uređenje dečije sobe preveliki, neretko veoma skup poduhvat. Deca rastu zaista brzo, i uz svu ljubav koju im pružamo, neophodno je brinuti o njihovim potrebama u različitim uzrastima. Dok kao tinejdžeri ne preuzmu stvari u svoje ruke, uređenje njihovih soba naš je zadatak. Naravno, opterećeni brojnim problemima i svakodnevnim izazovima, sređivanje kuće nam često izgleda kao noćna mora. Ovim tekstom pokušaćemo da pomognemo svima koji planiraju preuređenje dečije sobe za decu predškolskog uzrasta.

Promena boja zidova, nešto je od čega morate krenuti. Opšte je poznato da boja zidova utiče na naše raspoloženje. Isto je i sa našom decom, s tom razlikom, što kod njih čitavo okruženje podstiče čula i kreativnost. Upravo iz tog razloga, čak i zidovi moraju biti podsticajni i maštoviti.

Jungle-Animals-Wall-Art-Decals-for-kids-Room

Za decu predškolskog uzrasta kao i mališane koji su u mlađim razredima, idealno uređenje zidova sobe moguće je pomoću šablona. Preko interneta ili u pojedinim radnjama, možete kupiti razne vrste šablona, različitih motiva i kvaliteta. Mi ipak preferiramo „uradi sam“ šablone. Preporučujemo vam izradu šablona u obliku slova i brojeva, koji oslikani na zidovima dečije sobe predstavljaju zanimljiv dekor ali i podsećanju vaše dete na one simbole koje je neophodno dobro naučiti. Ne zaboravimo i razne geometrijske oblike ili likove iz crtanih filmova koji mogu biti veoma živopisni na zidovima dečije sobe.

  • Za početak, otštampajte slova i brojeve različitih veličina. Ne zaboravite da izaberete prave veličine slova koja ćete preslikati na zid. Ukoliko ste kreativniji, možete sami ispisati slova i brojeve različitih veličina.
  • Odštampani papir zalepite za površinu za sečenje. Providnu plastičnu foliju zalepite preko papira.
  • Skalpelom, pažljivo izrežite foliju po linijama otštampanih slova, brojeva ili geometrijskih oblika.
  • Uklonite lepljivu traku i papir. Pažljivo pregledajte isečenu foliju i otklonite eventualne neravnine ili druge greške.
  • Ukoliko ste zadovoljni svojim prvim šablonom, nastavite dalje po istom principu.

Za kreiranje šablona vam trebaju: kompjuter, štampač, papir za štampanje, površina za sečenje, providna plastična folija, lepljiva traka, skalpel.

CI--She-n-He-Photography_Numbered-Bottles-cutting_lg

Nakon što ste isekli svoje šablone, možete prionuti na zidove. Odaberite osnovnu boju za zidove i okrečite vaše zidove. Na dobro osušene zidove zalepite vaše šablone. Rasporedite ih svuda unaokolo nepravilno poređane i pozicionirane kako bi zidovi dobili na dinamičnosti. Budite slobodni i maštoviti pri izboru boja za slova i brojeve ili, još bolje, dozvolite deci da izaberu svoje boje. Takođe, dozvolite deci da aktivno učestvuju u procesu kada god je to moguće. Njima će puno značiti da sami uređuju svoj životni prostor, a vama će biti od koristi malo pomoći.

Za nanošenje boja koristite debelu četku, sunđer ili sunđerasti valjak. Izaberite najkvalitetnije boje na tržištu, naoružajte se strpljenjem i dobrim raspoloženjem i zabavite se.