Kalemegdan – Beogradska tvrđava

Tokom boravka u Beogradu, svaki turista ima posebnu privilegiju da vreme provede na jednoj od najstarijih tvrđava na svetu. Beogradska trvđava Kalemegdan je najveća besplatna atrakcija u gradu i njegove kapije su otvorene non-stop, tokom cele godine.

Karakteriše je prijatno okruženje, mnogo istorijskih mesta, građevina, ali i mesta za opuštanje i sve to bez čuvara i ograničenja u kretanju.

Beogradsku tvrđavu zovu i krunom Beograda, jer se nalazi na vrhu grebena koji se nadvija nad ušćem Save u Dunav. Zauzima površinu od oko 53 hektara i podeljena je na četiri oblasti – Veliki i Mali Kalemgdan i Gornji i Donji Kalemegdan. Njegov naziv potiče od reči “kale”, što znači tvrđava, i reči “megdan” što je turska reč za polje.

Iako je današnja tvrđava omiljeno turističko mesto, nekada davno su se na ovom mestu vodili ratovi i bitke za prevlast nad teritorijom. Skoro svaka velika evropska sila je ovde vodila bitke ne bi li osvojila Beogradsku tvrđavu. Zbog toga je njena struktura menjana na svakih nekoliko decenija. Ipak, utvrđenje nikada nije srušeno do temelja, pa danas možemo da uživamo u njenim lepotama. Među istorijskim svedocima prošlosti nalaze se Kula Nebojša i ostaci Mitropolitske palate u Donjem gradu, tu je i Rimski bunar, Stambol, Zindan i Sahat kapije i mnoge druge znamenitosti u Gornjem gradu.

Unutar tvrđave značajno mesto zauzima Vojni muzej. Njegova kolekcija na otvorenom koju čine topovi i tenkovi iz skoro svih ratova koje su vodile Srbija i Jugoslavija u 20. veku, svakodnevno očarava turiste.

Na Kalemegdanu ćete naći simbol Beograda – statuu Pobednika. To je visoki kip, kojeg je izvajao slavni jugoslovenski skulptor Ivan Meštrović 1928. godine.

kalemegdanska tvrđava

Malo o kulturi i nauci Kalemegdana 😉

Na glavnom ulazu u tvrđavu danas je smeštena galerija Prirodnjačkog muzeja u kojoj se svakih nekoliko meseci organizuje poneka zanimljiva izložba ili predavanje. U daljoj šetnji, naići ćete i na opservatoriju, planetarijum i zoološki vrt. Ukoliko vas više interesuje umetnost, predlažemo paviljon Cvijete Zuzorić u kojem se veoma često organizuju izložbe i koncerti. Svakako, uvek možete da obiđete izložbe postavljene duž šetališta koje gleda na reku Savu i Novi Beograd.

Deo posebnog srpskog nasleđa predstavljaju crkva Ružica i crkva svete Petke. Crkva Ružica je poznata po lusterima koji su u potpunosti napravljeni od istopljenih čaura, a kapela sv. Petke je izuzetno posećena zbog verovanja da se u njoj nalazi izvor lekovite vode.

Poseta opservatoriji i planetarijumu

Zvezdani bioskop je jednočasovno predavanje o zvezdama i planetama, a održava se svake subote u 19:00, od marta do septembra. Karta za planetarijum košta 150 dinara.

Opservatorija je otvorena od utorka do četvrtka od 9:00 do 16:00 i petkom i subotom od 14:00 do 22:00. Ukoliko je u večernjim časovima nebo vedro, posetioci mogu da posmatraju zvezde i planete do 22:00. Ulaz se naplaćuje 30 dinara.

Ukoliko želite da čujete još zanimljivih, mističnih i ponekad zastrašujućih priča, posetite Kulu Nebojšu, Rimski bunar, Sahat kulu i Veliki barutni magacin. Karta za svaku lokaciju može da se kupi odvojeno (80 do 200 dinara) ili kao paket (oko 400 dinara).

Upoznajte Beograd i Kalemegdan! Ukoliko ste samo u prolazu, dnevni smeštaj u Beogradu možete rezervisati povoljno i skoknuti do tvrđave! Smeštaj možete pronaći u samom centru Beograda i tako biti u neposrednoj blizini Kalemegdana, krune Beograda!