Ko je izumio telefon?

Alexander Graham Bell, rođen u škotskoj,  izumitelj, znanstvenik, filantrop i učitelj gluhih je osoba najviše zaslužan kao izumitelj električnog telefona. Dana 7. ožujka 1876 uspio je prvi dobiti patent za ovaj uređaj, a to vrijeme boravio u je Salemu, Massachusetts.

Alexander Graham Bell zamisao telefona dobio je u svojoj ljetnoj kući u Brantfordu, Ontario a fizički je stvorio svoj prvi telefon u Bostonu, Massachusetts (gdje, kako je rekao, telefon ‘rođen’). To je rezultat njegova istraživanja u poboljšanju telegrafskih sustava. Bell je eksperimentirao u poboljšanju telegrafskih sustava, tako da više poruka može biti poslano u isto vrijeme (svoju teoriju ‘harmonika telegraf’ temelji na načelu da nekoliko poruka može biti poslana istovremeno uz istu žicu ako različitih telegrafski signal svaki imali različite pitch). Međutim, u isto vrijeme on je počeo raditi na romanu sa idejom da govor može prenijeti elektronskim putem. Gotovo godinu dana kasnije ožujka 1876 Bell izgovorio prve poznate riječi u telefonski uređaj, upućene njegovom pomoćniku u susjednoj sobi: “ Mr. Watson, come here -I want to see you”.

Kao i kod mnogih drugih važnih tehnoloških uređaja, nekoliko ljudi je često radio i samostalno stvorilo isti, ili sličan uređaja u istom vremenskom razdoblju. Iako Bell je prvi dobito patent za telefon, nekoliko drugih prethodilo je njegovovom istraživanju i kredit za inventing električnog telefona ostaje u sporu.

Unatoč tvrdnjama onih koje brani Alexander Graham Bell, njegov je sugerirao da su i Antonio Meucci a zatim Elisha Gray uspješno izumili telefone u Sjedinjenim Državama prije nego Alexander Graham Bell je u 1876. Neki od ostalih koji je izveo pionirski eksperimentalni rad s električnim glasa prijenose preko žice su Thomas Edison, Innocenzo Manzetti, Charles Bourseul i Johann Philipp Reis.

Ironično u 2001 Kongres Sjedinjenih Američkih Država donio ‘rezoluciju’ navodeći da obzirom na sve činjenice patenta sporova između Gray i Bell, ni pod kojim uvjetima može Alexander Graham Bell su nagrađeni patenta za telefon od strane Sjedinjenih Američkih Država za patente i žigove u 1876. Međutim, da Kongresna rezolucija po sebi služi samo kao izjava, i nije poništila ili izmijenila patent koji je dobio Bell u 1876. 2001 rezolucija je također naknadno nakon drugih akata izjavom potvrđena Bell je prioritet, a njegov status kao izumitelj telefona.

Osoba koja prvi uspješno ‘patentirala’ telefon je nedvojbeno Alexander Graham Bell, no obzirom na ono što mi trenutno znamo, ranije izumitelji ‘uređaja poput telefona su Meucci ili čak drugi prije njega.

Zanimljivo, komercijalizaciji Alexander Graham Bell’s telefona zapravo je izveo nekoliko neovisnih poduzeća koja je s vremenom stvorio ‘Bell System “(a kasnije i AT & T), u kojim je’ Alec ‘, kao što je on volio  da ga zovu, sudjelovao vrlo malo njih. Alexander Graham Bell, koji je postao istaknuti znanstvenik, izumitelj i humanitarac, smatra da je telefon napravio „upad“ u njegov pravi posao.

Različita mišljenja

Prema članku u Velikoj Britaniji Guardian u 2002, Bell nije izumio telefon. U članku se tvrdi da talijansko-američki Antonio Meucci je pravi otac moderne komunikacije.

Poznate izreke Alexander Graham Bell-a

“Koncentriši sve svoje misli i na zadatak pred sobom. Sunčevi zraci ne pale dok se ne dovedu u fokus.”

„Prije svega, priprema je ključ uspjeha.“

„Nacija koja osigurava kontrolu zraka u konačnici će kontrolirati svijet.“

„Što je ta moć je ja vam ne mogu reći, sve što znam je da postoji i postaje dostupna samo kada je čovjek u tom stanju uma u kojem je točno zna što želi te je u potpunosti odlučan ne prestati dok je ne nađe.“