Ko pravi najbolji burek?

Među brojnim velikim, pogrešnim i strašnim nerazumevanjima i sukobima na Balkanu, postoji jedan stari tihi, sada već zaboravljen spor oko toga gde se može pojesti najbolji burek i da li je taj burek niški ili sarajevski. Iako je mlađim generacijama ova šaljiva rasprava daleka i nepoznata, sladokusci i gurmani, svakako moraju posetiti ova dva grada i uveriti se gde se zaista pravi najbolji burek. Danas je jednostavno otići do oba grada, a kombi prevoz do glavnog grada Bosne i Hercegovine može biti odličan izbor za vas i vaše društvo za odlazak do Sarajeva na vikend.

Nedvosmisleno, burek je nastao u Turskoj, tokom vremena rasprostranjen širom Otomanske Imperije, a danas prisutan u svim onim zemljama koje su nekada bile deo ovog velikog carstva. U svakoj od ovih zemalja, burek ima svoje modifikacije, i često se radi o potpuno različitim jelima koja imaju zajedničku osnovu i ime. Kako je prvi zabeleženi recept za okrugli burek nastao u Nišu, u današnjoj Srbiji, poneo je naziv niški burek, a ovaj grad i Srbija, očuvali su ovaj recept i način pripreme do današnjih dana i sebe smatraju najburegdžijskim gradom. Druga modifikacija bureka, razvijala se u još jednom važnom otomanskom gradu, Sarajevu, i tamo se razvila u posebnu vrstu ovog jela. Što zbog blizine, što zbog zajedničkog jugoslovenskog bekgraunda, Niš i Sarajevo do današnjeg dana sa svojim vrstama bureka, jedini su gradovi koji pretenduju na titulu najburegdžijskog grada.

 

U Nišu, dva osnovna bureka su, sa sirom i sa mesom. Meso je uglavnom mešavina junećeg i ovčijeg, uz dodatak crnog luka. Sir je po pravilu ovčiji. Kore su od belog pšeničnog brašna. Za niški burek važi, da tanje kore znače bolji proizvod. I dok u Nišu, samo najstarije periferijske buregdžinice nude i burek sa jabukom, u Sarajevu možete naći više različitih punjenja u gotovo svakoj radnji. Za Sarajlije, testo punjeno mesom je burek, sve ostale varijacije, oni nazivaju pitama. Pite mogu biti, sa sirom, spanaćem, krompirom i tikvom. Da ne bude zabune, pita ima i u Srbiji, ali način na koji je testo razvučeno, kao i samo punjenje, srpske pite udaljavaju od bureka, i one su jelo za sebe.

sarajevski burek

U Sarajevu neizostavno posetite buregdžinicu „Bosna“ koja se nalazi u samom centru grada, u starom turskom delu, nedaleko od Gradske Većnice. Od ranih jutarnjih doručaka pa sve do kasno noćnih večera nakon dosta alkohola, ovde možete sresti lokalce i turiste, zaokupljene svojim burecima i pitama.  Osim ovde, odličan burek možete jesti i u buregdžinici „Efes“ u naselju Grbavica, a u centru Sarajeva, i u radnji „Sač“. U Nišu, obavezno se počastite burekom iz buregdžinica „Anton“ i „Čair“. Svakako, ukoliko niste sigurni gde možete naći dobar burek, obratite se za pomoć lokalnom stanovništvu. Sarajlije i Nišlije su veoma gostoljubivi i rado će vam pomoći, mnogi čak i odvesti na burek.

Burek može biti i odlična kalorična hrana za vas iako ste vegetarijanac. Mnoge pekare prodaju burek sa krompirom, jabukom, tikvom ili spanaćem. U Nišu, upravo iz ovog razloga, prodaju i prazan burek, bez punjenja, veoma sličan kurdskom bureku. Ipak, budite obazrivi, i obavezno se raspitajte da li je vaš burek pripreman na masti ili prirodnom ulju. Najveći broj buregdžinica u Nišu, koristi svinjsku mast, dok one u Sarajevu, koriste ovčiji loj. Ukoliko ste vegetarijanac, vaš izbor će biti neka od modernijih pekara, koja priprema burek i na biljnom ulju. Takođe, ukoliko imate alergiju ili netoleranciju na gluten, izbegavajte ovu hranu.

Prijatno!