Koje biljke posaditi u vrtu

Proleće je vreme kad se priroda budi. Sa prvim zracima sunca radjaju se i prvi cvetovi. Sigurno i vi više vremena provodite napolju. Da bi se prijatnije osećali u svom dvorištu, okućnici ili vrtu, treba da osmislite i uredite ovaj vaš životni prostor. Dobro je poznato da zelenilo odmara oči, a ako ima još poneki cvet, to je pravo uživanje. Potrebno je malo kreativnosti i truda. Idealna godišnja doba za sadnju biljaka su proleće ili jesen. To nije težak posao. Treba iskopati odgovarajuću rupu u zemlji, staviti biljku i zagrnuti je zemljom. Nakon sadnje zemlju oko biljke utabajte, da bi koren ostvario što bolji kontakt sa zemljom. Na kraju zalijte biljku i čekajte da se primi.  Kasnije će eventualno biti potrebno djubrenje, okopavanje, orezivanje i zaštita. Evo nekoliko predloga koje biljke možete posaditi u vrtu.

Ruže sa svojim božanstvenim cvetovima su uvek u modi. Danas postoje mnoge sorte u velikom dijapazonu boja, pa možete da birate po sopstvenom ukusu. Raznovrsnost boja koje možete imati u svom vrtu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ruže su od vajkada bile omiljeno cveće. Svaka prava dama zastane i divi se, kad vidi lepe ruže u bašti.
Mogu se razlikovati dve vrste ruža. To su plemenite sorte ruža i ruže za leju. Plemenite ruže su krupnije sa bujnim cvetom, ali su podložnije bolestima i zahtevaju  mnogo više nege. Ruže za leju su manje dopadljive, sitnije i grmolike, ali lakše se održavaju. U novije vreme boljom selekcijom ovakva podela ruža je donekle prevazidjena, pa sad postoji veliki izbor lepih i otpornih sorti. Danas se u mešovite leje sade zajedno plemenite sorte i ruže za leje.
Ruže obično dostižu visinu od 50 cm do 100 cm. Postoje i patuljaste sorte. Ruže mogu biti i penjačice. One mogu da idu u visinu uz ograde i balkone, slično kao vinova loza.
Ne treba zaboraviti ni divlju ružu, čiji cvetovi su mali i gotovo zakržljali u odnosu na pitome sorte. Cvetovi mogu biti beli i ružičasti. Divlja ruža raste samoniklo, ali se i uzgaja zbog ploda koji se zove šipak ili šipurak.

Smokva je uvek interesantna i zbog svojih ukusnih plodova, a i zbog neobičnih listova. Može da uspeva u krajevima gde je mediteranska, pa čak i kontinentalna klima. Bitno je samo da je zaštitite, ako su jake zime. Stablo ćete omotati kukuruzovinom i najlonom i zavezati, tako da će smokva lakše podneti zimu.

Da bi spojili lepo i korisno  u vašoj bašti možete posaditi zimzelene biljke, kao što su ruzmarin i žalfija. Osim što su dekorativne, od ovih biljaka ćete imati koristi. Preko cele godine imaćete začin i čaj. Žalfija ili kadulja je i lekovita biljka. Odlična je kadulja za ispiranje grla, kod bolova u grlu i promuklosti. Korisna je i za zube i desni. Kadulja je prisutna u nekim pastama za zube. Ruzmarin je isto tako lekovita, ali i začinska biljka. Dodaje se jelima od mesa i mediteranskim specijalitetima. Ruzmarin je dobar za varenje i cirkulaciju. Koristi se u preparatima za negu kose, jer stimuliše njen rast. Ove biljke uspevaju u predelima od mediteranske do kontinentalne klime.

One thought on “Koje biljke posaditi u vrtu

Comments are closed.