Koji tv nosač izabrati za vaš tv?

Izaberite pravi nosač za vaš televizor

Upravo ste se vratili iz kupovine i oduševljeni ste svojim novim lcd televizorom. Pored njega ste mogli videti različiti izbor njegovih nosača, a i cene se poprilično razlikuju.
Zato na vreme počnite da razmišljate i dobro analizirate kakav nosač da kupite.

Za početak, ono što vam treba jeste nosač koji će odgovarati vašem televizoru. Mnogi misle da je dovoljno samo kupiti univerzalni nosač za lcd tv, ali to nije istina. Nosač može u nazivu sadržati “univerzalni nosač …” ali svaki ima raspon rupa za određenu veličinu televizora. Lcd, led, plasma televizori mogu biti različitih dimenzija, kao i nosači koji ih podržavaju.

Kada krenete u kupovinu tv nosača morate obratiti pažnju na sledeće karakteristike:

  • Veličina Ekrana
  • VESA standard
  • Mogućnost podešavanja
  • Nosivost – maksimalno optećenje

Veličina-dijagonala ekrana televizora je jako bitna, jer ne podržavaju svi nosači iste veličine ekrana. Ona seobično izražava u inčima, na primer 42″. Zato dobro obratite pažnju da se poklapaju veličina ekrana televizora i karakteristike nosača.
VESA standard je nešto što obavezno morate proveriti. Morate uporediti Vesa veličinu televizora sa Vesa standardom nosača. Vesa predstavlja standard u svetu za vešanje televizora i najčešće ima četiri rupe koje su raspoređene u kvadratu ili pravougaoniku. One mogu biti različitih dimenzija i meri se raspon između rupa. Rupe se nalaze na poleđini vašeg televizora u koje idu šrafovi za povezivanje sa nosačem. Neki Vesa standardi su 100×100, 100×200, 200×200, 200×300, 300×300, 300×400, 400×400 itd. Oznake su predstavljene u milimetrima i nalaze se u karakteristikama televizora, kao i karakteristikama nosača.
Takođe morate odlučiti da li će biti potrebe za pomeranjem televizora u prostoriji. Da li će biti potrebe da se podešava gore-dole, levo-desno. Ako nema pomeranja, kupite fiksni nosač, ali ako planirate da pomerate ugao gledanja, odaberite podesivi nosač sa željenim uglovima pomeranja.
Još jedna bitna stvar – a to je nosivost. Proverite težinu vašeg televizora i pronađite odgovarajući nosač koji će podržati kupljeni televizor. Veličina nosača je dovoljno jaka i kad izaberete nosač za odgovarajuću veličinu ekrana, opterećenje se u 99% slučajeva uklapa. Međutim, nije na odmet proveriti na vreme.

Na kraju, nije sve baš toliko komplikovano, jer nosači uglavnom podržavaju većinu potrebnih standarda. Zato obavezno pročitajte karakteristike i uputstva pre kupovine, a onda se na miru možete prepustiti čarima vašeg novog lcd televizora uz omiljeni program.