Kreativno uređeni zaboravljeni gradski prostori

Jedna od uočljivijih karakteristika velikih gradova, naročito u post komunističkim zemljama, jeste i postojanje velikog broja napuštenih i zaboravljenih zgrada. Najčešće je reč o starim fabričkim halama koje nisu preživele tranzicioni period i koje nisu dobile novu namenu. Brojna su udruženja koja se širom sveta bore za oživljavanje ovakvih gradskih prostora i njihovo pretvaranje u alternativne izložbene prostore, galerije ili prostore za performance i koncerte. Od nedavno, sa ovakvom praksom se krenulo i kod nas, i upravo ovakav angažman mladih može da bude presudan u razvoju i afirmaciji ulične umetnosti i stvaralaštva mladih.

Na ovom mestu predstavićemo neke od najupečatljivijih mesta na svetu, gde su kreativnost mladih i fasade promenile izgled objekata i prostora i dala im novo značenje i namenu.

  1. Henksijevo zidno slikarstvo

Poznati ulični umetnik Henksi, uz pomoć prijatelja, oslikao je staru zaboravljenu kuću na Manhattan i pretvorio je u veliku galeriju ulične umetnosti.

1

  1. Ruska ulična umetnost

Ruski umetnik Nikita Normerz je dao potpuno nov izgled gradu Nižnjem Novgorodu. Napuštenim kućama dao je novi karakter oslikavajući njihove fasade tako da nalikuju zanimljivim licima ljudi, mitskih bića i životinja.

2

  1. Alternativna galerija u Parizu

Vlasnik ove zanimljive galerije, Mehdi Ben Šeik, realizovao je ideju o preuređenju napuštene desetospratnice u Parizu tako što je pozvao sto umetnika da kreiraju svoja dela u ovom prostoru. Umetnici su oslikali fasadu zgrade kao i unutrašnje zidove, načinivši od ovog prosotra jedinstvenu galeriju uličnog stvaralaštva na 4.500 kvadratnih metara.

3

  1. Napuštena garaža u Detroitu kao ulična galerija

Osiromašeni Detroit, najveća žrtva ekonomske krize, ostao je grad prepun napuštenih i opustelih građevina. “Z Project” je pokret andergraund stvaralaca koji ovim zgradama daju novu funkciju. Njihov najveći uspeh do sada, je ova desetospratna napuštena garaža koju su pretvorili u veliku galeriju grafita i murala, oslikanih bojama za metal sa spoljne i unutrašnje strane garaže.

4

  1. Murali Baltimora

Stanovnici ovog američkog grada došli su na sjajnu ideju da napuštene kuće oronulih fasada oslikaju muralima koji prikazuju njihov svakodnevni život. Na ovaj način su čitav gradski prostor pretvorili u izložbenu galeriju a oslikane kuće u umetnička dela.

5

  1. Napuštena bolnica pretvorena u galeriju

Herbert Baljone je brazilski umetnik koji je napuštenu psihijatrijsku bolnicu u Italiji, pretvorio u svoje umetničko delo. Zidove ove zgrade oslikao je senkama koje simbolizuju nekadašnje stanovnike ove ustanove.

6

  1. Zidno slikarstvo u glavnom gradu Amerike

Napuštene zgrade u Vašingtonu, poput ove napuštene fabrike sa fotografije, postaju umetnička dela, nakon što njihove fasade dobiju sasvim nov izgled oslikane muralima uličnih umetnika.

7

  1. Belgijski Betmen

U gradu Ronse, u Belgiji, na zidovima i fasadama napuštene stambene zgrade, lokalni umetnici su oslikali čitave serijale stripa o Betmenu. Vredno svakog poštovanja.

8

  1. Optičke iluzije Sent Etjena

U napuštenim zgradama ovog francuskog grada, dvoje umetnika, Ela i Piter, koriste prostor i tehniku murala za stvaranje optičkih iluzija. Svaka oslikana prostorija, pogledana sa male distance, izgleda kao uramljena slika. Veoma upečatljivo.

9

  1. Oslikana Tirana

Tirana je jedan od gradova koji je svoje stare, sive, komunističke fasade transformisala u velike panoe za stvaralaštvo umetnika. Danas, ovaj grad izgleda mlado i sveže, upravo zahvaljujući ovim intervencijama u prostoru.

10