Krije li jezero Vostok život ispod ledene kore?

Prve analize zaleđene vode uzete sa površine misterioznog jezera Vostok koje se nalazi na Antarktiku na dubini od gotovo četiri kilometara, pokazuju da površinski sloj ne sadrži mikroorganizme koji su nepoznati za znanost.

Otkriće živih organizama u jezeru Vostok moglo bi značiti naš prvi kontakt sa životom za koji možemo reći da se odvija izvan ovog našeg zemaljskog.

Ruskim istraživačima je trebalo više 30 godina da se probiju do površine jezera. Jedan od razloga je što su radili u možda najnegostoljubivijim uvjetima na našoj planeti (Godine 1983. tu je izmjerena temperatura od -89.2 stupnjeva celzijusa) dok je drugi bio tehničke prirode.

Zbog bojazni od kontaminacije jezera bilo je potrebno usavršavati tehnologiju koja isključuje takvu mogućnost. Potrebna tehnologija je razvijena 2003 u St. Petersburgu.

Senzori na svrdlu bušilice signaliziraju kontakt sa tečnom vodom (voda nije zaleđena, jer je pod tlakom od 30-40 megapaskala ispod leda). U tom trenutku bušenje se prekida, a bušilica diže na površinu. Zbog nastale razlike u pritisku, voda se kreće naviše, kao da je usisana, a zbog niske temperature ubrzo se ledi. U takvom stanju se vadi i šalje na analizu. Time se sprječava da silikonski lubrikanti kojima se podmazuje bušilica dođu u dodir s vodom.

Bušenja su započeta u 1970-im, u vrijeme kada znanstvenici još uvijek nisu znali da zagonetno jezero leži ispod četiri kilometra debele ledene kore. Njegovo postojanje je dokazano 1996. kombiniranim metodama radarskih mjerenja iz zrakoplova, radarskih snimaka iz svemira i analizom seizmičkih valova.

Mnogi znanstvenici vjeruju kako će analizama jezera Vostok donekle otkriti kakvi uslovi vladaju na Jupiterovom mjesecu Evropi, jer se pretpostavlja da se i na njemu nalazi voda ispod debelog sloja leda. Otkriće i analiza jezera nije značajna samo za astrobiologiju i za potragu za vanzemaljskim oblicima života već može pružiti dragocjene detalje o prošlim i budućim klimatskim promjenama.

Iako, prve analize nisu donijeli željene rezultate, vjeruje se da će na većim dubina otkriti tragove života.