Kuhinje

Koje su kuhinje bolje, kuhinje po mjeri ili gotove tvorničke kuhinje? I jedne i druge mogu biti odlične, prvoklasne i moderne kuhinje isto kao što i jedne i druge mogu biti kuhinje loše kvalitete, na vama je da ih raspoznate i da odaberete upravo onakvu kuhinju koja vam najviše odgovara.  Naime i jeftine i skupe kuhinje imaju svoju svrhu i svoje kupce. Npr. imate vikend kuću u kojoj ste samo povremeno i isto tako samo povremeno se služite kuhnjom u istoj. Ova kuhinja ne mora biti vrhunske kvalitete, a samim time i ne mora puno koštati, da bi potrajala relativno dugo.

Druga stvar je specifičnost vašeg prostora. Ako imate npr. mali prostor u kojem je potrebano iskoristiti svaki centimetar istog, vjerojatno bi pametnije bilo odlučiti se za kuhinju po mjeri jer dobar majstor može napraviti “čuda” u vašem malom prostoru.  Kao što sam i na početku spomenuo, svaka kuhinja ima svoje za i protiv argumente i nije se lako odlučiti što bi bilo bolje. Jedan od važnijih argumanata po tom pitanju je svakako i cijena same kuhinje.
No možda i važnija stavka od cijene je kvaliteta same kuhinje, da vam se ne dogodi da ste za nešto više novaca mogli kupiti znatno kvalitetniju kuhinju. Dakle, prije odabira same kuhinje dobro se je malo informirati o materijalima od kojih se kuhinje izrađuju, njihovim karakteristikama, prednostima i nedostatcima.  Npr. danas su vrlo popularni materijali iveral, medijapan, akril, nešto manje furnir, a još manje puno drvo. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke. Uzmimo za primjer iveral – iveral danas dolazi u velikom broju boja i uzoraka i idealan je materijal tamo gdje se traži prvenstveno niža cijena kuhinje. No, isto tako iveral se treba kantirati, a mnogim domaćicama je to estetski neprihvatljivo pa izbjegavaju fronte od iverala.

S druge strane imamo i medijapan koji lakiran u visoki sjaj izgleda stvarno lijepo i moderno, no njegova cijena je već znatno veća od iverala pa ovisno o tome koliko kuhinjskih fronti imate, cijena kuhinje može biti znatno veća. Ista stvar je i sa kuhinjskim okovima, gdje ima jeftinih okova slabe kvalitete i s druge strane trajnih i vrlo kavlitetnih okova renomiranih proizvođača koji doduše nešto više koštaju, ali tokom godina definitivno vraćaju uloženo u njih.

Kao što sam spomenuo na početku, kod izbora kuhinje ima dosta stvari oko kojih se treba informirati pa vam to svakako savjetujem, da biste za optimalan iznos novaca kupili kuhinju što bolje kvalitete.