Kupovat ćemo hrvatsko! Kupovat ćemo Tardi

”Kada su odvodili komuniste, nisam digao glas jer ja nisam komunist.

Kada su odvodili Židove, nisam digao glas jer ja nisam Židov.

Kada su odvodili katolike, nisam digao glas jer ja nisam katolik.

A kada su došli po mene, više nije bilo nikoga da digne glas za mene.”

Martin Neimmöller, njemački pastor

Precizni statističari su početkom kolovoza izračunali kako svakog dana u Hrvatskoj bez posla ostaje 638 naših sugrađana. Bez obzira na sezonske oscilacije. Bez obzira na priljev svršenih učenika i studenata. Na zavodu za zapošljavanje kroz nekoliko dana bit će registrirano 350 tisuća nezaposlenih. Da – kriza je! Da – recesija je! Da – cijeli je svijet u sličnim problemima! Ali i u najtežim trenucima mi imamo mogućnost reagirati pametno, pošteno i časno. Doduše, možemo šutke čekati da i nas lupi po glavi zloguka sudbina. Odgovor moramo dati mi. Sada i ovdje.

Kad uđemo u trgovinu razmišljamo li o tome da li je proizvod koji kupujemo hrvatski ili ne? Ako o tome ne razmišljamo – počnimo misliti! Zbog osobne koristi. Po stanovniku Hrvatska uvozi proizvoda u vrijednosti 4,5 tisuće eura. Naime, kupnjom domaćih proizvoda potičemo njihova proizvodnju, stvaramo potrebu za radnom snagom i čuvamo radna mjesta. Uz to, pomažemo i državi, budući da porezom i doprinosom punimo proračun. I tako je, unatoč krizi, lanac siguran. Samo se tako mogu očuvati radna mjesta u Hrvatskoj. Naša radna mjesta.

Toaletni proizvodi zagrebačke tvrtke Tardi d.o.o. spadaju svojom kvalitetom u sam svjetski vrh, apsolutno su konkurentni cijenom, a ipak, mnogi naši građani kupuju skuplje, nekvalitetnije proizvode zato jer su ih skupe marketinške kampanje uspjele uvjeriti da je glupo trošenje novca za njih optimalno. Svi radnici zaposleni u Tardiju su hrvatski radnici, sve sirovine koje Tardi koristi su hrvatske sirovine, svi porezi i dadžbine koje Tardi d.o.o. plaća ostaju u Hrvatskoj.

Iako je prije nekoliko godina Europska unija, majka svih intervencionizama, Hrvatskoj zabranila provođenje akcije ‘Kupujmo hrvatsko’ jer je navodno ”diskriminatorna u odnosu na euro-proizvode”, ista je ta Europska unija u međuvremenu kroz različite poticaje, mjere zaštite  domaće proizvodnje i spašavanje nacionalne proizvodnje upumpala u vlastite bankarske, proizvodne i trgovačke kapacitete stotine milijardi eura. Hrvatske su vlasti, nažalost, bespogovorno prihvaćale sve EU prigovore, na jednak način kao što su nekritički ispunjavali doslovce sve logične i nelogične, pametne i blesave zahtjeve što su nam je stizali iz Europe, poput prostitutke što spremno driješi gaće pred međunarodnim kamiondžijama.

Bez obzira na sve njihove proklamacije, na načelne prigovore, bez obzira na političke i interesima nabijene tlapnje o (ne)diskriminatornosti, postoji jedan trenutak kada se gasi i trne sva njihova moć – onog trenutka kad uđemo u trgovinu mi naš novac smijemo trošiti kako god želimo. Nikakva nas europska ili hrvatska administracija u tom trenutku ne kontrolira. Ukoliko smo svjesni posljedica, želimo li u tom trenutku postupiti pametno, pošteno i časno, želimo li zaštiti interese hrvatskog radnika, hrvatske privrede i hrvatske domovine – kupovat ćemo hrvatsko. Kad odabirete toaletne proizvode, odaberite Tardi.