Kvalitetan parket za kvalitetan hod

parketOsnovna funkcija parketa je da na najbolji mogući način prekrijete Vaše podove u svojim domovima i ostalim objektima. Nije redak slučaj da se parket postavlja i u velikim salama, plesnim dvoranama i školama zbog svoje akustičnosti i odličnih mehaničkih i izolacionih svojstava.

Kada birate vrstu parketa treba obratiti pažnju na:

– Tvrdoću tj. čvrstoću drveta što označava mehanička svojstva parketa.

– Gustinu drveta koja označava fizička svojstva.

– Teksturu, finoću i boju koji čine estetska svojstva.

– Oblici i dimenzije samih daščica što čine oblikovna svojstva.

Kada ste odabrali parket ono što je najvažnije je da pronađete adekvatnog i kvalitetnog majstora za postavljanje parketa.

Završna faza odnosi se na lakiranje parketa. Prethodno je potrebno parket ishoblovati i ispolirati. Kada se parket kvalitetno prelakira dobiće se fenomenalan estetski izgled parketa i samog poda.

Sam proces lakiranja sastoji se od nekoliko faza i neophodno je ispratiti svaki segment.

 Priprema podloge:

Pre nego što se počne sa premazivanjem prvog osnovnog sloja laka potrebno je pod dobro očistiti i ukloniti svaku trunčicu prašine. Ne sme se nikako dozvoliti da prašina u bilo kom delu ostane ni u jednom delu prostorije i padne na sam lak jer će se onda pojaviti tačkice i pod Vam neće biti besprekorno gladak.

 Nanošenje osnovnog laka:

Kada se prostorija i sam pod detaljno očiste može se nanositi prvi sloj osnovnog laka. On se bira u odnosu na vrstu drveta koja se premazuje ili po sopstvenoj želji kako biste voleli da Vaš pod izgleda kada se završi lakiranje.

Drugi sloj laka:

Vrsta laka određuje i koliko će se puta lak nanositi. Pre nego što se premazuje završni sloj potrebno je da se ceo pod ispolira uz odgovarajuće abrazivno sredstvo čime se postiže estetski savršen izgled parketa. Poliranje je neophodno kako bi se uklonila svaka mikro čestica prašine sa poda. Kada je površina dobro ispolirana i kada su uslovi klime u prostoriji odgovarajući može se nanositi završni sloj laka.

Odgovarajući uslovi za lakiranje parketa: 

Kada govorimo o uslovima koji su najbolji da bi se lakiranje obavilo na pravi način tu se ore svega misli na temperaturu u prostoriji koja bi trebalo iznositi oko 20 stepeni. Vlažnost vazduha trebala bi biti oko 60 ili 70 procenata i u prostoriji ne bi smela biti preterana promaja ili velika količina sunčevih zraka.

Potrebno vreme: 

Svaka ruka nanošenja laka odnosno svaki sloj je potrebno dobro osušiti pa tek onda nanositi sledeći. Za sušenje svakog sloja potrebno je otprilike jedan dan. Za unošenje nameštaja i ostalih stvari u prostoriju gde se parket lakirao potrebno je sačekati par dana nakon što se nanosio završni sloj laka.