Male tajne bisernog osmijeha

Bijeli zubi odaju zdravlje cijelog organizma, a osim toga postali su važni u svakodnevnoj komunikaciji  jer uvijek nam je draže razgovarati s osobom lijepog, bijelog osmijeha nego s nekim tko ima karijes i ružne naslage na zubima. U Sjedinjenim Državama razvio se svojevrsni kult oko bijelih zubi jer je kod njih to nešto što se naprosto mora imati, bez obzira imali dosta ili malo novca. I u nas se sve više razvija svijest o važnosti lijepog, zdravog, bijelog osmijeha. Za izbjeljivanje ne postoji dobna granica, ipak ne preporučuje se izbjeljivanje mlađima od šesnaest godina jer otprilike tada završava krajnji rast i razvoj zuba. Mnogi se boje da će izbjeljivanje zuba kod stomatologa oštetiti caklinu, no istraživanja su pokazala kako izbjeljivanje može pojačati čvrstoću cakline te smanjiti  rizik od karijesa. Također, jedna od najčešćih nuspojava izbjeljivanja su osjetljivost zuba i zubnog mesa, no treba reći da se obično radi o kratkotrajnim neugodnostima.

Ako je profesionalno izbjeljivanje metoda kojom želimo doći do bijelih zubi, rezultati će biti dugotrajni, no treba istaknuti da ovise i o navikama samog pacijenta jer ispijanje mnogo kave i tamnih čajeva te kole i konzumacija cigareta pa čak i nekih vrsta lijekova itekako utječe na bjelinu zubi.

Ipak, bijeli zubi nisu samo estetska stvar već se pokazalo da stanje zubi otkriva i mnoge druge poremećaje u tijelu. Pokazalo se da česte i kronične upale desni mogu dovesti do srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, plućnih bolesti, slabokrvnosti te čak i preuranjene smrti. Stoga se smatra da dobra oralna higijena i kontrola kod stomatologa može pomoći u općem stanju organizma. Bitno je najmanje dva puta dnevno prati zube, smanjiti unos zašećerene hrane i pića, prestati pušiti i jednom u dvije godine odlaziti na kontrolu kod zubara. Također, upravo ove redovite kontrole kod stomatologa pomažu da se na vrijeme otkriju određeni poremećaji te počnu liječiti i tako spriječi širenje.