Malme, grad u koji se vraća

Dok se većina turista u poznim godinama s prostora bivše Jugoslavije pri odabiru turističke destinacije tradicionalno opredjeljuje za jug – Tursku, Grčku, Maroko ili Tunis, pravi turistički sladokusci mlađe dobi u posljednje vrijeme počinju otkrivati čari sjevera Evrope. O tome čovjek razmišlja šećući Malmeom, prekrasnim gradom na jugu Švedske. Doista, ako je netko skloniji staračkom modelu turističkog putovanja – ležati na plaži, ispijati gemište i jesti proizvode od mljevenog mesa, za njega Malme zasigurno nije mjesto iz snova. Ali poželi li netko par dana ili tjedana aktivnog uživanja u okruženju nezaboravne švedske gostoljubivosti, Malme je definitivno mjesto nevjerojatnih mogućnosti.

Ovaj jedinstveni grad na jugu Švedske s oko 300 tisuća stanovnika zorni je primjer multikulturalnosti: u njemu danas žive predstavnici 174 različitih nacija. Osnovao ga je 1275. nadbiskup obližnjeg grada Lunda, sagradivši tvrđavu na obali tjesnaca Oresunda koja je kontrolirala plovidbu brodova kroz tjesnac i prema otoku Zelandu. Kako je u to vrijeme južna Švedska pripadala Danskoj, Malme je ubrzo postao drugi po veličini danski grad. Izvorno ime grada je bilo Malmhaug. Godine 1434. je kralj Erik VII Pomeranski sagradio tvrđavu Malmohus, a 1437. je gradu dao službeni grb. Stoljeće kasnije, 1527. Malme je bio prvi grad na Skandinavskom poluotoku koji je prihvatio reformaciju. U 17. st. Danska i Švedska su vodile rat za jug Skandinavije koji je završio 1658. mirovnim sporazumom u Roskildeu. Danska je izgubila taj prostor koji je pripao Švedskoj. Malme je pod švedskom vlašću stagnirao i gubio stanovništvo, osobito nakon epidemije kuge. Godine 1677. su Danci napali Malme i htjeli ga vratiti. Ipak ostao je u Švedskoj, ali je u narednim godinama iznimno napredovao. Od 19. stoljeća grad prosperira i postaje cetar južnog dijela Švedske, treći po veličini grad u zemlji.

Bogatu povijest Malmea posjetitelj može susresti gotovo na svakom koraku: od tvrđave iz 15. stoljeća, do velebne katedrale sv. Petra, brojnih crkava, kapela, kula… Naime, najstariji dio grada sagrađen je između 14. i 16. stoljeća, u godinama njegove intenzivne ekspanzije. U središnjem dijelu grada u kojem smještene su neke od najstarijih građevina izgrađene u tipičnom skandinavskom stilu s jakim danskim utjecajem. O povijesti grada svjedoči i 20-ak muzeja, a bogata kulturna ponuda obuhvaća 100-tinjak malih i velikih galerija, desetine kazališta, gradska opera, muzej čokolade, jedna je od najvećih evropskih izložbenih dvorana suvremene umjetnosti…

Malme je grad stotina parkova, velikih i malih, prekrasnih šetnica, 450 kilometara biciklističkih staza, s jednom od najatraktivnijih skateboard staza na svijetu – nekoliko tisuća kvadrata čistog adrenalina. Ekološka svijest stanovnika Malmea uočljiva je na svakom koraku: u restoranima se koriste organska hrana i lokalni proizvodi, Malme je neformalna prijestolnica ekološkog šopinga, uključujući i odjeću i hranu, lokalni autobusi voze na biogorivo dobiveno preradom uljane repice proizvedene u Lundu, većina hotela u Malmenu posjeduje eko-etiketu, gotovo sve glavne taksi tvrtke nude ekološki taksi…

U neposrednoj blizini Malmea, 20-ak kilometara na sjeveroistok, je sveučilišni grad Lund, s 80-ak tisuća stanovnika i 50-ak tisuća studenata, s poviješću starijom od tisuću godina, na kojem je školovalo i predavalo 20-ak nobelovaca i koje spada među 10 najboljih sveučilišta na svijetu. Tradicija vrhunskog obrazovanja traje u kontinuitetu od 1084. godine kada je odlukom danskog kralja Canute IV Svetog osnovana Lundska katedralna škola. I Lund je prepun povijesti koju se može susresti na svakom koraku: u stoljetnim crkvama, kulama, ulicama, parkovima.

U krugu 50-ak kilometara oko Malmea je 10 gradova najjužnije švedske pokrajine Skane: Helsingborg, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm, Hässleholm, Ystad, Eslöv, Höganäs i Simrishamn. U svakom od njih postoje bezbrojni sadržaji. Međutim, to ni izbliza nije sve: 2000. je sagrađen most preko Oresunda koji je Malme povezao s Kopenhagenom, najzelenijim gradom Evrope, „Lukom trgovaca“ koja gospodari vratima Baltičkog mora, pa ga stoga i nazivaju sjevernim Istambulom. To znači još više tisućgodišnje povijesti, još više najnevjerojatnijih kulturnih i zabavnih sadržaja.

Sve u svemu, Malme doista ima što ponuditi svojim posjetiteljima i spada u nekoliko evropskih gradova u kojima vam jednostavno ne može biti dosadno. Suprotno očekivanjima ljudi s juga Evrope, u Malmeu je umjerena klima, a temperatura se i zimi rijetko kad spušta ispod nule, zbog tople Golfske truje. A kako stići do Malmea? Budući da je riječ o jednom od glavnih prometnih raskrsnica sjeverne Evrope, u Malme se može doći vodom, kopnom i zrakom i uvjeriti se vlastitim očima u legende koje potvrđuju čarubno moć ovog grada: tko je samo jednom posjetio Malme, taj će mu se poslije uvijek vraćati.

http://sinteza.org/malme_grad_povratka.htm

Piše: Jagoda Radojčić