Mesta koja treba da posetite u SAD

Americi svakako ne nedostaju znamenitosti; u stvari, ima toliko fantastičnih živahnih gradova, koji mogu biti odabrani, tako da će se putnici pitati odakle da krenu kada se odluče da obilaza SAD.

Čikago

Nazvan i “vetrovitim gradom” zbog njegove lokacije na jezeru, Čikago je grad koji se u Americi najšešće povezuje sa prosperitetom u 19. Veku, sa poznatim gangsterima, koji su tamo „operisali“ tokom 20-ih godina 20. veka.

Putnici mogu da se upoznaju sa njegovom bogatom istorijom u Istorijskom muzeju Čikaga, gde su delovi istorije grada prikazani brojnim fotografijama, video prezentacijama i slikama. Tokom 2009. godine, je u muzeju nizom izložbi i događaja obeležena dvestogodišnjica rođenja Abrahama Linkolna – koji je radio u Predstavničkom domu Ilinoisa. Putnici bi trebali da zapamte da je ponedeljkom ulaz besplatan.

Svojim položajem na obalama jezera Mičigen, jednim od pet Velikih američkih jezera, Čikago sa svojim hostelima privlači i veliki broj onih, koji svoje slobodno vreme rado provode napolju. U ponudi su brojni vodeni sportovi i ribolov, dok za one koji više vole da budu suvom na raspolaganju stoje brojne aktivnosti na atraktivnim peščanim plažama.

Vašington DC

Prva slika koju putnici imaju, kada se pomene Vašington DC, je slika Bele kuće. Ona je najznačajnije obeležje grada, a njen obilazak je vrhunac posete, mada se ture moraju rezervisati kod članova Kongresa ili senatora.

Glavni grad SAD-a nudi mnogo više pristupačnih atrakcija, koje su naročito pristupačne za putnike koji ne žele da potroše mnogo novca. Grad je dom brojnih muzeja, od kojih su najpoznatiji muzeji u sklopu Smitsonijan instituta, kao što su Muzej američke umetnosti i Nacionalni prirodnjački muzej.

Kapitol je još jedna vrhunska atrakcija; to je Predstavnički dom, gde je Senat zasedao skoro 200 godina. Ture obilaska se organizuju od ponedeljka do subote između 9:00 i 16:30, ulaz se ne naplaćuje, a karte se dele po principu, ko prvi dođe prvi obilazi.

San Francisko

San Francisko je jedinstven američki grad; kosmopolitski i poznat po liberalnim stavovima i kulturom kafea, privlači veliki broj nezavisnih putnika svake godine. Povezanost sa “beat generacijom” pesnika i pisaca, čini San Francisko mekom za ljubitelje književnosti.

Epsku pesmu Howl Alena Binsgerga objavila je knjižara Citylights, koja se nalazi na granici North Beach-a i Kineske četvrti, a i danas je prva po objavljivanju dela novih pisaca. Grad ima i veliku gej zajednicu i njihova godišnja Parada ponosa privlači posetioce iz celog sveta.

Gledajući iz zaliva, najprepoznatljivija znamenitost San Franciska je most Golden Gate. Putnici mogu da pešače preko 1.7 milja dugačkog mosta od San Franciska do okruga Marin, ili čak da voze i bicikl (brojni hosteli San Franciska mogu putnicima da preporuče gde da iznajme bicikl).

Još jedna poznata znamenitost je ostrvo Alkatraz, koje se nalazi u sredini zaliva i na kome se nalazi nekada najpoznatiji i najozloglašeniji zatvor u zemlji. Putnike do ostrva prevozi trajekt, gde oni mogu ili samostalno da istražuju ostrvo ili da unajme vodiča.

Ovo su samo neke interesantne lokacije koje vredi pogledati u SAD-u. Brojni programi tipa “Work and Travel” nude mogućnost obilaska svih ovih i drugih lokaliteta, gde istovremeno možete i da nađete privremeni posao, što će putovanje i obilazak učiniti još interesantnijim i jeftinijim.