Mitovi o vjenčanju na koje ne smijete nasjesti

Put da postanete nečija supruga je izrazito emocionalan, težak i istodobno sretan period koji ćete (nadamo se) imati samo jednom u životu. Ali pazite na mitove na koje nasjedaju mnoge mladenke već decenijama. Ako povjerujete u njih, proces planiranja će vam biti mnogo teži, a to zasigurno ne želite. Provjerili smo za vas što je to realnost u organizaciji vjenčanja, a koji su to mitovi. Pa krenimo!

Mit #1 – To je vaš veliki dan

S obzirom da vi imate zaručnički prsten na ruci, vjerojatno mislite da ste na vašem vjenčanju bitni samo vi – lijepa mladenka kao iz bajke. Uostalom, vi ste ta koja nosi prekrasnu bijelu haljinu dok ju svi gledaju. Dakle, trebali biste imati zadnju riječ u svakoj odluci – bile one velike ili male – zar ne? Kao i hoće li se održati intiman ručak ili burno slavlje. Pa, to je vaš veliki dan – i to treba biti upravo onakav kakav vi želite da bude.

Realnost:

Nažalost, mnoge mladenke se kasno suoče s činjenicom da nisu one te koje su najvažnije. Da, dobro ste pročitali. Šanse su, da će vaši roditelji i roditelji vašeg budućeg supruga htjeti biti uključeni u planiranje vjenčanja. To znači da ćete se morati nositi i s njihovim očekivanjima i planovima, a vi ćete morati odgovarati na to što je više diplomatski moguće. Ako su oni ti koji plaćaju dio (ili cijelo) vjenčanje, morate biti spremni napraviti neke ustupke.

Mit #2 – Za svaku mladenku postoji “ona prava” vjenčanica

Čak i prije nego što ste pristali na njegovu prosidbu, zasigurno ste čuli toliko priča o tome kako mladenka isprobava nekoliko vjenčanica i najednom se zaljubljuje u haljinu iz njenih snova. Dakle, kada počinjete planiranje svojeg vjenčanja, jedna stvar kojoj se veselite najviše je potraga za pravom haljinom. I uopće se ne brinete oko toga – jer morate pronaći “onu pravu” kad-tad.

Realnost:

Kupovina haljine može biti iznimno intenzivan, stresan i emocionalan doživljaj – samo neke mladenke se mogu pohvaliti time da su pronašle svoje savršene haljine bez puno buke i truda. Vrlo je vjerovatno da ćete se prvo morati kretati kroz redove butika – i usporediti koji financijski najviše odgovara vašem budžetu. Zatim, isprobavanje (i ponovno isprobavanje) haljina dok ne pronađete stil koji vam odgovara. Zatim, tu su izmjene koje treba načiniti kako bi vam ona savršeno pristajala. Očekujte pogreške i stres prije nego što na kraju nađete savršenu haljinu koja vam savršeno pristaje.

Mit #3 – Morate neke stvari napraviti same kako bi personalizirali vaše vjenčanje

Ovih dana, čini se da se očekuje da mladenka prione na izradu dekoracija za vjenčanje jer je to danas trend. Od personaliziranih foto-štandova sa pozadinom sa balončićima do mini teglica meda koje planirate pokloniti svojim gostima, možda osjećate da je potrebno neke stvari izraditi same inače će vaše vjenčanje biti bez osobnosti. Mnogo napornog rada, a vrijeme brzo prolazi…

Realnost:

Budite sigurne da ćete imati sto i jedan zadatak za obaviti prije nego budete koračali prema oltaru, stoga se zapitajte da li imate vremena, energije i dovoljno kreativnosti za upustiti se u ovakvu pustolovinu. Vjenčanje na kojima mladenci nisu ništa sami ručno izradili ne mora biti bez osobnosti. Zapamtite da je vesela i opuštena mladenka okruženima gostima i ljudima koji ju vole mnogo važnija od toga da vjenčanje bude posebno.

Mit #4 – Što veći budžet – ljepše vjenčanje

Prvo kupujete posebno naručenu vjenčanicu šivanu samo za vas umjesto da kupite već jednu gotovu. Zatim odlučujete otići u Pariz na fotografiranje zaruka. Tražite od cvjećara da vaše bukete podigne za još jedan novo više i nadopuni ih sa cvijećem, te pritom razmišljate koji su to najbolji recepti i ideje za svadbenu tortu. Vaš zaručnik sigurno već okreće očima na vaše odluke, ali brzo popušta. Čvrsto vjerujete da je vjenčanje (i njegov trošak) samo jednom u životu i nećete pristati na ništa manje jeftino od onog što ste zamislili.

Realnost:

Iako svatko ima različite standarde moderna vjenčanja mogu postati jako skupa. Ovih dana, nije neuobičajeno vidjeti parove kako troše tisuće eura samo kako bi se vjenčali. Naravno, ne morate brinuti za budžet ako financijski to možete podnijeti, ali, ako trošenje na nešto što si ne možete priuštiti uzrokuje stres u vašem odnosu sa zaručnikom, onda morate ponovno proći svoj popis sa stvarima za koje mislite da vam trebaju. Uostalom, vjenčanje je samo početak za nešto puno značajnije – vaš brak.

Mit #5 – Vaše vjenčanje će biti savršeno

U mjesecima prije vašeg vjenčanja naći ćete se u situaciji kada ćete preispitivati svaki detalj i odluku koju ste donijeli kako bi vaše vjenčanje bilo savršeno. Ipak je to dan o kojem ste maštali dok ste još bili djevojčica. Ono što je za vas najvažnije je da sve mora ići po planu i biti onako kako ste vi to zamislili.

Realnost:

Ne postoji mladenka koja ne sanja o savršenom vjenčanju. Ali ako zaista vjerujete u to, možda ćete završiti nezadovoljni i nesretni. To je zato što ne možete imati sve što ste zamislili i da to prođe savršeno. Dakle, nemojte biti toliko opsjednuti nepotrebnim detaljima. Fokusirajte se na neke važnije aspekte. Isto tako mora vam biti jasno da su neki faktori – poput toga da će se gost napiti i početi izvoditi gluposti – izvan vaše kontrole. Ponekad, to su samo mali propusti koji će učiniti vaše vjenčanje uistinu nezaboravnim.