Može li se venčati na Maldivima?

Maldivi su po mnogima jedna od najlepših destinacija za zaljubljene, umorne ili one koji bi na kratko da pobegnu od sopstvene stvarnosti. Nekada se ovamo nije baš lako stizalo, ali vremena se menjaju, tako da su turističke ponude za ovaj maleni arhipelag u Indijskom okeanu sve učestalije i sve povoljnije. Ovo i dalje nije destinacija za ljubitelje aktivnog odmora, ali ako tražite divno tropsko okruženje, mir, romantiku i intimu, Maldivi su mesto za vas. Zato se mnogi zaljubljeni parovi odlučuju da ovde provedu svoj odmor, pa čak i da na jednom od stotinak ostrva koja su pretvorena u prelepe turističke resorte ozvaniče svoju ljubav.

Od ljubavne iskre, strasti i zabavljanja, preko „najvažnijeg pitanja na svetu“ (i pozitivnog odgovora), lude momačke i devojačke noći, do savršenog venčanja i medenog meseca u tropskom raju, na Maldivima? Zašto da ne, Maldivi oduvek pružaju briljantno dizajniranu pozadinu za čarobno venčanje, a posebno u savremeno doba socijalnih mreža. Ako kažete „da“ na jednom od tropskih ostrva koja su pretvorena u prelepe hotelske komplekse, uživaćete u luksuznoj ponudi i ispuniti sve što ste zamislili u vezi vašeg „venčanja iz snova“. To je izuzetno značajan događaj i važno je da ga proslavite kako i dolikuje, a ima li boljeg načina da se to uradi nego na nekom od romantičnih tropskih ostrva, na finom belom pesku uz šum morskih talasa?

Važno je znati da su venčanja koja se održe na Maldivima ceremonijalnog karaktera, dakle nisu zvanično priznata, te pre polaska ili po povratku kući mladenci trebaju „legalizovati“ svoju vezu u matičnom uredu. Bez obzira na to što je stupanje u bračne vode na Maldivima nepriznato u legalnom smislu, potrebno je spremiti sledeću dokumentaciju: kopije u boji prve tri stranice pasoša, popunjene i potpisane aplikacije za venčanje na engleskom ili nekom drugom internacionalnom priznatom jeziku (francuskom, nemačkom, ruskom), izvode iz matične knjige rođenih (na engleskom), ne starije od tri meseca, svu potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje „slobodan“ status budućih supružnika (papire o razvodu iz prethodnog braka ili o udovičkom (udovačkom) statusu)…

Svu ovu dokumentaciju potrebno je na vreme dostaviti hotelu direktno, ako se organizacija putovanja sprovodi u sopstvenoj režiji ili turističkoj agenciji koja u ime budućih supružnika organizuje boravak u tropima, barem nekoliko nedelja pre početnog datuma putovanja. Važno je takođe znati da se venčanja organizuju na upit, obično radnim danima, ređe vikendom ili praznicima, pa se treba najaviti na vreme.

Većina kvalitetnih hotela organizuje ceremoniju venčanja, pa čak mladencima daje specijalne popuste i razne privilegije. Venčani paket obično podrazumeva organizaciju venčanja na atraktivnoj lokaciji, ceremonijal „majstora“, svedoke (ako kumovi nisu krenuli u svatove na daleki put), cvetne i druge aranžmane, bidermajer, svadbenu tortu, fotografije i video sa venčanja i naravno šampanjac! Podrazumeva se da svaki hotel u rukavu krije svakojaka iznenađenja za novopečene bračne drugove, što zavisi od njegove ponude, ali i od klimatske sezone, odnosno od doba godine. Konačno, bez obzira na izbor hotela, obično nakon venčanja sledi raskošna, ali intimna večera za dvoje koja se organizuje pod baldahinima na plaži, uz svetlost sveća i treperenje nebeskog svoda prekrivenog hiljadama zvezda.

Sve je to sjajno, romantično, idilično, ali postavlja se pitanje koliko to može da košta? Što bi rekli u Alan Fordu, cijena – prava sitnica! Na primer, u letnje doba (jun ili jul mesec) ukupan paket za dvoje, koji podrazumeva avionski prevoz, zatim lokalne transfere do i od ostrva i smeštaj na izabranoj bazi usluge (polupansion, all inclusive i slično), košta od 3500 evra pa naviše, što zavisi od izbora hotela. Kad malo bolje razmislimo o troškovima ovdašnje svadbe, nije to ni tako puno para, drugo je pitanje što se kod kuće mora organizovati „repriza“…

Maldivi – ostrvska državica usred Indijskog okeana ima površinu manju od Beograda i najmanja je u Aziji kojoj teritorijalno pripada, ali je zato neverovatno razuđena. Sastoji se od oko 1190 koralnih ostrva, ostrvca i školja “razbacanih” na devedesetak hiljada kvadratnih kilometara! Kada pogledate mapu sveta, jedva ćete primetiti Maldive i to samo ako znate da ih treba potražiti jugozapadno od Šri Lanke i južnog vrha Indije. To svakako ne znači da za malenu zemlju ne znaju putnici željni pravog odmora u prelepom tropskom okruženju, turoperatori iz svih krajeva sveta i mnoge velike avio kompanije čiji avioni svakodnevno sleću na maldivski internacionalni aerodrom – ostrvo, koji se nalazi odmah uz prestonicu Male.

Oko 185 ostrva arhipelaga je naseljeno, a stotinak ih je pretvoreno u veoma luksuzne hotelske komplekse, do kojih se u zavisnosti koliko su udaljeni od prestonice, stiže brzim brodom, manjim avionom ili hidroavionom. Mi uvek glasamo za let malim avionom, jer je mnogo interesantniji doživljaj od plovidbe, zbog toga što se iz ove perspektive pruža neverovatan pogled na marinsko plavo i tirkizno prostransto okeana, u kome se u nedogled prostire predivna niska koralnih ostrva, okruženih bledoplavim vodama mirnih laguna.

Upravo takvo okruženje traže zaljubljeni parovi i oni koji bi na kilometrima dugom žalu želeli da se zavetuju na večnu ljubav. Maldivi su svakako jedna od najlepših destinacija na kojoj se romantika i intima podrazumeva i gde sve asocira na ljubav, od sjajno osmišljenih i opremljenih kupatila „pod zvezdama“, prostranih soba sa udobnim krevetima i pogledom na pučinu, do predivnog rastinja i tirkiznog mora koje se prostire sa svih strana.

Na Maldive je najbolje otputovati u periodu od oktobra do aprila, najviše padavina ima u maju i junu, ali to su tropi, uvek je prijatno toplo, a kiše i snažne ali kratkotrajne oluje mogu se desiti u bilo koje doba dana i godine. Cene smeštaja su najviše oko Božića i Nove godine, a najniže u maju i junu, ali kad god da odletite na ovo blaženo mesto, nećete pogrešiti. Postoji drevna izreka „kad hoćeš da putuješ brzo, putuj sam, a kada hoćeš da stigneš daleko, putuj u društvu“. Zato na Maldive treba da pođete sa nekim koga volite ili bar sa nekim čije vam društvo prija. Treba da pođete sa nekim sa kojim je radost buditi se i odlaziti na počinak, ko vas zabavlja i zanima, koga jednostavno rečeno volite. Sa kim je zadovoljstvo podeliti neverovatne prizore sumraka i svitanja, sa kojim želite da podelte nezaboravne uspomene…