Muzej Sarajevo 1878-1918

Bosanska prestonica na reci Miljacki je poslednjih godina sve posećenija. Turisti ovde rado dolaze da bi uživali u čarima Baš-čaršije, pravoj turskoj kafi iz fildžana, i naravno sarajevskim ćevapima. Grad je prepun znamenitosti i zanimljivih kutaka za obilazak, ali se nekako čini da se Muzej Sarajeva posebno izdvaja. To je kompleks muzeja koji čini centralna zgrada i pet depandansa: Muzej Sarajevo 1878-1918, Despića kuća, Svrzina kuća, Brusa bezistan i Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine. Svaki od njih priča svoju priču…

muzej

Muzej Sarajevo 1878-1918 priča priču o 40 godina života pod austrougarskom okupacijom, od 1878. godine kada su Franc Ferdinand i njegova žena Sofija izašli iz sarajevske Vijećnice do dana kada su Austro-Ugari napustili BiH. Centralni element ove stalne postavke je atentat Gavrila Principa na prestolonaslednika i njegovu ženu, što nagoveštavaju izlivene Gavrilove stope na samom ulasku u zgradu muzeja. Dakle, muzej je otvoren na samom mestu ovog istorijskog atentata koji neki smatraju kobnim zločinom, a neki oslobođenjem Bosne i simbolom revolucije. Centralna tema postavke u ovom muzeju jeste atentat, no tu je i veliki broj drugih zanimljivih naučno-istorijskih činjenica o tadašnjem životu i zbivanjima koje je vredno čuti.

Despića kuća pripadala je imućnoj, pravoslavnoj porodici Despić koja je kuću poklonila Gradu zajedno sa još jednom kućom u koju je smešten Muzej književnosti i pozorišne umetnosti. Ovo je u to vreme bila kuća u kojoj su se odigrale prve pozorišne predstave, tako da se ovaj objekat može smatrati i pretečom savremenog pozorišta.

Svrzina-kuća-Sarajevo

Svrzina kuća je oličenje kulture stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja XVIII i u XIX veku. Kuća je pripadala uglednoj sarajevskoj porodici Glođo, koja je, ostavši bez muških naslednika, kuću dala u vlasništvo daljih rođaka, porodice Svrzo. Ona predstavlja tipičan primer arhitekture tog vremena. Tada su su kuće bile podeljene na selamluk – javni deo i haremluk – porodični deo.

brusa bazistan

Brusa Bezistan je monumentalni objekat koji je 1551. Godine podigao Rustem-paša, Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Bezistan je služio za prodaju svile koju je njegov osnivač proizvodio u Bursi.

Muzej Jevreja BiH je peti depandans Muzeja Sarajeva, smešten u najstarijoj sinagogi u BiH iz 1581. godine, po mišljenju mnogih – najljepši izložbeni prostor na prostoru bivše SFRJ. Ipak, ulaskom u ovu Sinagogu ulazite u jedan potpuno drugačiji, zaštićeni svet koji govori o dogugodišnjem prisustvu ovog naroda na tlu BiH.

Muzej ima letnje i zimsko radno vreme. Tako da je od 15.4. do 15.10 otvoren od 10 do 18 časova, a od 15.10. do 15.4. od 10 do 16 časova. Radno vreme subotom je uvek od 10 do 15 časova, a nedeljom je muzej zatvoren.

Ovaj muzejski kompleks vredan je svake pažnje. Ukoliko biste, pored brojnih sarajevskih atrakcija, voleli i neko vreme da provedete u prošlosti na tlu BiH, preporučujemo najskoriju posetu ovom gradu na Miljacki. A kako najbrže, najjeftinije i najudobnije da stignete do Sarajeva, pogledajte ovde.