Najnovija generacija Laser Tag-a

Laser tag je igra veštine i preciznosti. Cilj u Laser tag-u je da pogodite metu druge osobe (strateški postavljena na njihovom telu) laserom (infracrveno svetlo). Najčešće se puške koriste za pucanje u nečiji prsluk. Kada puca u određeno mesto, igrač osvaja poene. Uglavnom se (u većim igrama) igra u timovima. Svaki tim će imati “bazu”. Kada igrači suparničkog tima pogode njihovu bazu, tim biva “ugašen” na određeno vreme. Kada igrač biva pogođen u prsluk, njegova puška će biti blokirana na određeno vreme, što može dovesti do toga da ponovo bude upucan.

Istorija

Američka vojska je prva koristila laserske puške za borbenu obuku. Ove puške rade po istom principu kao i Laser tag puške. Ovaj sistem bio je poznat pod nazivom ‘MILES’ sistem i omogućava intenzivnu obuku u vojsci. Neke borbene obuke koriste se i danas. Čovek poi menu Carter izumeo je prvu lasersku igru za arenu. Iznenada je došao na ideju dok je gledao film ‘Star Wars’. Godine 1986. Laser tag je osmišljena kao kućna igra. Laser tag igračke su se u to vremen kupovale više od bilo koje druge igračke. Igračke su nastavile da se prave i popularne su među decom širom sveta. Igre u areni popularne su kako među odraslima, tako i među decom i kao rekreacija.

Oprema i arene

Postoji oprema za Laser tag na otvorenom i zatvorenom. Kada se igra u zatvorenom, laser je vidljiv zbog dima i magle. Prsluci i puške dodeljuju se igračima, kako bi osetili jedinstvenost igre. Kako bi zatvorena arena funkcionisala, moraju se poznavati neophodni materijali. Neophodan je velik prostor sa brojnim preprekama. Dimna mašina i crna svetla su takođe neophodna. Sistem za ocenjivanje takođe treba da bude u areni. S druge strane, u spoljašnjoj areni su neophodne jače laserske puške i oprema za targetiranje.

Jedan od najnovijih Laser tag sistema je ‘Lawn Warfare: Light Strike’. Ove puške dostupne su u tri različite varijacije; dodatni pribor i prilagodljive funkcije čine ove puške veoma poželjnim. Ove puške su uglavnom namenjene ličnoj upotrebi kod kuće. Pravilne strukture neophodne su i za igru na otvorenom i za igru u zatvorenom. Crna svetla i dimne mašine nisu neophodne za igru na otvorenom. Osnovne puške i prsluci neophodni su za oba tipa igre. Postoje mesta gde se igraju isključivo Laser tag igre. Međutim, mnoge Paintball arene imaju Laser tag igre za mlađe igrače, kojima nije dozvoljeno igranje Paintball-a. Za malu naknadu igrači mogu da igraju u sjajnom okruženju.

Najnovije Laser tag puške su iz serije Light Strike od Wowwee. Light Strike puške imaju mnoge nove funkcije, koje redovne Laser tag puške nemaju. Svaka od 6 različitih pušaka ima 4-6 tipa municije, u zavisnosti da li je pištolj ili puška. Svaka puška ima merač, koji prikazuje Vaše “zdravlje” i kada Vam ponestane energije morate da se resetujete, tako što ćete istovremeno pritisnuti dva tastera.

Svaka vrsta municije ima jedinstven zvuk pucnja, punjenja i vreme ispaljivanja/pucanja. Postoji dugme štita, koje traje 15 sekundi i smanjuje štetu od dolaznih pucnjeva za 50%, a može da se koristi svake 2-3 minute. Svaka Light Strike Laser tag puška ima dugme za zvuk i slušalice, koje omogućava igraču da bude prikriven, jer kad su slušalice priključene puška se ne čuje.

Svaka puška može da bude u jednom od 4 moguća tima i određuje izbor boja na pušci. Specijalna meta omogućava jedinstvene igre, poput zaplena zastave i druge.