Napravite Plan Za Uređenje Stana Bez Greške

Bilo da kreirate ili preuređujete svoj topli dom, mnogo je zadataka koje treba obaviti. Ukoliko su osnovni radovi koji se tiču instalacija odnosno sprovođenja vode, struje i grejanja završeni, ostaje još dosta posla kako biste gole zidove pretvorili u idealan ambijent za život. Uređenje stana obuhvata bojenje zidova, bojenje stolarije, postavljanje pločica, podnih obloga, zatim opremanje stana željenim komadima nameštaja, opremanje kuhinje, kao i opremanje kupatila. Kako bi uređenje doma bilo jednostavnije i na pravilan način sprovedeno, najbolje je napraviti plan uređenja koji ćete dosledno slediti kako ne biste napravili grešku. Dekoracija stana predstavlja završnu fazu uređenja prostora i jednako je važno posvetiti joj pažnju kako bi utisak koji prostor odaje bio kompletan i nepogrešiv.

U slučaju da želite preurediti već uređeni objekat, potrebno je pripremiti prostor za nove forme i novi raspored. Razmislite o tome da li želite napraviti nove pregradne zidove ili ukloniti postojeće kako biste bolje ogranizovali prostor. Uređenje stana obuhvata i dodelu funkcija prostoru, pa u skladu sa tim treba odlučiti koji je deo prostora u stanu najpogodniji za dnevni boravak, koji za kuhinju, radnu sobu, spavaću sobu, a koji deo stana treba da bude dečija soba. Ukoliko Vam trenutno nije potrebna radna ili dečija soba, ipak ostavite makar jednu prostoriju koju ćete moći kroz par godina da adaptirate u prostor koji Vam je potreban.

Najteži zadaci su svakako odluke, a to je upravo ono što karakteše naredni korak prilikom uređenja stambenog prostora. Nakon odabira prostorija sledi odabir boja, materjala i stila u kome će enterijer biti uređen. Pitanja koja Vas mogu mučiti su mnogobrojna, od toga da li da za podnu oblogu upotrebite laminat, parket ili pločice, pa do toga koju boju podne obloge bi bilo najbolje koristiti u određenoj prostoriji. Za uređenje kupatila treba odabrati vrstu keramike, boju pločica i sanitarije, u kuhinji treba doneti odluku o vrsti kuhinjskih elemenata, njihovoj boji i materjalu. Izobilje u ponudi boja, materijala ili modela, o kojima treba doneti odluku prilikom uređenja, čini odabir još težim.

Da ne bi došlo do nagomilavanja stvari i da bi se sve savršeno uklopilo u enterijer Vašeg doma, napravite plan sa detaljnim rasporedom i sa predlozima o mogućim bojama koje ćete koristiti za uređenje doma. Ako budete kupovali stvari koje Vam se sviđaju a ne razmislite o tome kako će se uklopiti u ostatak enterijera, može se desiti da u dnevnom boravku imate crveni zid sa belim aplikacijama, zeleno-žutu ugaonu garnituru, srebrne brave na vratima, a zlatne na prozorima, braon-bež tepih, naranžaste jastučiće i plavu dekorativnu vazu koja se slaže eventualno sa lusterom. Ovaj primer pokazuje da je dekoracija stana jako bitna, jer njome možete postići isticanje svega pozitivnog i lepog, pa čak i razbiti monotoniju u prostoru, ali možete dobiti potpuno negativni efekat pretrpanog ili neusklađenog enterijera.

Pre nego što započnete uređenje doma osmislite najbolji i najpraktičniji raspored  elemenata, napravite pravilan odabir boja, kao i odabir materjala koji su prijatni na dodir a ujedno izdržljivi i laki za održavanje. Promišljene i pravilno donešene odluke doprineće boljem izgledu enterijera ali i tome da se u svom domu osećate prijatno. Dekoracija stana kao neizostavni element ima važnu ulogu, ona će doprineti prijatnijem ambijentu samo ukoliko sve elemente u prostoru planski odaberete tako da se dopunjuju i savršeno uklapaju u ostatak enterijera. Uređenje stana je vrlo kopleksan zadatak koji zahteva osvrtanje na svaku sitnicu koja treba da se nađe u enterijeru, pa je upravo zbog toga neophodno posvetiti se pravljenju plana za uređenje doma kojim će prostor ispuniti svoju funkcionalnu ulogu i ostaviti prijatan utisak na one koji u njemu borave.

Ideje i savete za uređenje doma možete naći na sajtu Kućne Čarolije.