Neka Vam dete uči strani jezik – Zašto deca efikasnije uče i kako ih naučiti

Može da bude frustrirajuće za roditelje, koji su imali problem sa učenjem stranog jezika, kada vide da ga deca savladavaju bez napora, samo igrajući se sa decom koja ga govore. Dok odrasli moraju da ga uče tako što će primenjivati uz pomoć gramatičkih pravila, deca su u stanju da ga nauče tako što samo bivaju izloženi stranom jeziku. Zašto je njima lakše da nauče jezike nego nama? Kako, kao roditelji, možemo da iskoristimo tu sposobnost, pre nego što se izgubi?

Kako deca uče jezik

Većina ljudi je svesno da deca brže i efikasnije uče jezike nego odrasli, ali zašto? Jedan od razloga je, da deca uče drugi jezik na isti način kako su naučili i prvi. Dok odrasli uče deduktivno gramatička pravila, uz objašnjenja iz knjige ili učitelja, deca uče jezik induktivno. Oni čuju jezik i u stanju su da indukuju pravila gramatike, kao što su to i radili sa prvim jezikom.

Još jedna razlika je mesto u mozgu gde se čuva drugi jezik. Deca skladište informacije o novom jeziku zajedno sa informacijama o prvom jeziku. Odrasli, sa druge strane, skladište informacije o drugom jeziku u drugoj oblasti, koja je odvojena od one sa informacijama o prvom jeziku. To otežava pristup informacijama, kada imamo potrebu da govorimo drugim jezikom.

Mala deca, posebno bebe, takođe imaju prednost prilikom izgovora. Novorođenče je u stanju da razlikuje sve zvuke svih jezika. Međutim, kada napune šest meseci, počinju da reaguju samo na zvuke jezika, kojima su bili izloženi. Na primer, u uzrastu od šest meseci, japanske bebe više ne reaguju na raliku imeđu /r/ i /l/, diferencijacije koja ne postoji u njihovom jeziku. Ovo se zove perceptivno sužavanje. Mi gubimo sposobnost da prepoznajemo zvuke jezika, kojima nismo izloženi. Sposobnost da naučite izgovor nekog jezika, kao što ga imaju oni čiji je to maternji, u velikoj meri zavisi od uzrasta u kome bivate izloženi jeziku.

Kada da učite dete drugom jeziku? Većina stručnjaka se slaže da je učenje jezika najlakše u uzrastu do sedam godina. Sposobnost učenja jezika nakon toga opada, pa se dalje smanjuje u pubertetu.

Kako da decu učite stranom jeziku

Dakle, sada kada znate da sat otkucava, šta možete da uradite da iskoristite sposobnost učenja stranog jezika, koju Vaše dete ima? Postoji nekoliko načina učenja stranog jezika.

Izloženost izvornim govornicima – Pošto deca uče jezik induktivno, najefikasniji način da ga nauče, je da komuniciraju sa onima kojima je strani jezik maternji. Ukoliko ne govorite tečno stranim jezikom, možete da unajmite dadilju koja ga govori. Neke porodice zapošljavaju dadilje iz zemlje u kojoj se taj jezik govori. Takođe, možete da putujete u određenu zemlju i da učestvujete u studijskim programima namenjenim porodicama. Umesto što boravite u hotelu, dok putujete u inostranstvu, odsedajte u porodicama, kojima je taj strani jezik maternji, uz pomoć brojnih programa, koje možete pronaći na Internetu.

Časovi ili škola – Časovi stranih jezika mogu da budu skupi i nekad se teško pronalaze u određenim oblastima. U nekim obrazovnim sistemima se nudi mogućnost bilingvalne nastave, gde deca uče štivo na maternjem i još jednom stranom jeziku. Proverite da li se u Vašoj blizini nalazi neka škola, koja nudi biligvalni nastavu. Takođe, postoji i nekoliko privatnih skola stranih jezika, koji imaju programe prilagođene deci predškolskog uzrasta, pa i mlađoj. Na Internetu možete proveriti da li u Vašem okruženju postoji takva škola.

Resursi – Još jedna strategija je da im čitate knjige za decu na stranom jeziku, čak i ako je Vaš nivo znanja početni. Muzika za decu na stranom jeziku je, takođe, odlična za obogaćivanje vokabulara i nudi mogućnost vežbanja na stranom jeziku. Deca vole da pevaju zajedno! Amazon.com i drugi Internet portali su dragocen izvor takvih resursa za učenje stranog jezika. Samo uradite pretragu i definišite jezik, koji tražite (npr. “knjige za decu na španskom”).

Koju god metodu da odaberete, iskoristite sposobnost učenja stranih jezika Vašeg deteta, dok ga još poseduje. Kasnije će Vam biti zahvalno.