Nekoliko razloga zbog kojih trebate posetiti Budimpeštu

Ukoliko ste već posetili mađarsku prestonicu, jasno vam je zašto je drugi naziv koji je krasi upravo „kraljica Dunava“. Postala je jedan grad koji zauzima obe njegove obale spajanjem Budima i Obude na desnoj obali i Pešte na levoj (istočnoj) obali reke 1873. godine. Veza između dve obale je postajala sve jača, štaviše, danas ih povezuje čak 9 mostova!

Znamenitosti po kojima je Budimpešta poznata širom Evrope, a i sveta, nalaze se sa obe strane reke. Predstavljamo vam one koje skoro svakom turisti privuku pažnju, ostanu zauvek u srcu i koje zaista ni vi ne smete propustiti ukoliko otputujete u Budimpeštu.

Parlament

Zgrada Parlamenta je sedište Vlade Republike Mađarske. Zvanično je otvorena 1896. godine u čast hiljadu godina postojanja zemlje. Danas predstavlja jedan od nalepših spomenika gotskog stila u Budimpešti. Zgrada je visoka 96m  i otvorena je za turiste, ali isključivo u okviru organizovanih grupnih poseta. U glavnoj hali je za posetioce izložena Sveta kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske.

Parlament

Bazilika Svetog Ištvana

Ova velelepna građevina je katolička crkva posvećena prvom mađarskom kralju i osnivaču hrišćanske Ugarske države. Ovo je najveća crkva u Budimpešti i treća po veličini u celoj Mađarskoj. Njena kupola od simboličnih 96m (što je i visina Parlamenta) je vidljiva iz svih delova grada. U njoj se čuva izuzetno vredna relikvija – desna ruka Svetog Ištvana.

Bazilika Sv Istvana

Velika Sinagoga

Ova sinagoga je druga najveća u svetu odmah posle one u Njujorku! U njenom sastavu su Jevrejski muzej i Dokumentacioni i memorijalni centar posvećen Holokaustu, koji čuvaju uspomenu na najmračniji period evropske istorije.

Trg heroja

Širok trg koji po obodu krase spomenici najznačajnijih ličnosti u mađarskoj političkoj istoriji. Njihov broj i veličina ukazuju na ponos Mađara koji osećaju prema svojoj zemlji. Stanite u centar i osetite tu veličinu.

 

Ulica Vaci

Váci ulica je centralno gradsko šetalište i najpoznatija ulica u Budimpešti. Dugačka je oko 500 metara i u njoj uživaju ljubitelji kafe, autohtone mađarske hrane i pića, kupovine, gradske arhitekture i istorijskih građevina. Dakle – za svakoga po nešto. Nedavno je čak proglašena za najlepšu pešačku šoping ulicu na svetu!

Lančani most

Građen 7 godina, otvoren 1849. godine. Nosi ime po grofu Ištvanu Sečenjiju koji je Budimpešti i Dunavu podario jedan od najlepših mostova. Lančani most se nalazi u blizini centralnih turističkih objekata u gradu: Parlamenta, Vaci ulice, Bazilike sv. Ištvana i poseban je doživljaj ovu ići pešice! Sa druge strane očekuje vas još mnoštvo toga što će vam oduzeti dah!

Lancani most

Ribarska kula

Mesto sa koga ćete doživeti jedinstven pogled na Budimpeštu. Ime „Ribarska kula“ dobila je po velikoj ribljoj pijaci koja je ovde postojala u srednjem veku. Ovo je jedno od turistički najatraktivnijih mesta u gradu, ako uzmemo u obzir da se u blizini nalaze mnogobrojne istorijske znamenitosti starog Budima. Za posetioce je otvorena 24 sata dnevno. Do nje se može stići i žičarom na koju izbijamo prelaskom Lančanog mosta.

Jednostavno, fantastičan osećaj. Nadamo se da smo vas podstakli na odluku da (ponovo) posetite ovu metropolu koja pleni specifičnom lepotom. Ukoliko vam putovanje svojim  kolima predstavlja opterećenje, na raspolaganju vam je mini bus do BudimpešteMini busom se do mađarske prestonice stiže za oko 5 sati. Složićete se da je Budimpešta prestonica koja nas uvek iznova mami svojim krajevima koje nismo upoznali do sada!

Ribarska kula