Nestle i multinacionalni kriminal

O  upitnoj kakvoći prehrambenih proizvoda multinacionalne kompanije Nestle već godinama raspravlja svjetska javnost. Upitno je sve – hrana za djecu, hrana za ljude, hrana za kućne ljubimce. O tome se u inozemnoj javnosti piše dulje od pola stoljeća u neovisnim medijima, ali u Hrvatskoj tako nešto se nitko nije usudio iz jednostavnog razloga –ne postoje neovisni mediji, a ono što bi moglo figurirati kao neovisno multinacionalna korporacija Nestle je potplatila. I ne samo to. U Nestleu se svojski brinu da užasavajući podaci o proizvodima Nestle nikad ne ugledaju svjetlo dana.

Kad kupujete čokoladicu, ili hranu za kućnog ljubimca vi ne znate njen precizni kemijski sastav jer postoji cijeli jedan odjel u velikoj korporaciji zadužen za krivotvorenje podataka na deklaracijama prividno bude u skladu s lokalnim propisima ali da se pravi sastav ne može otkriti. Vi također pojma nemate da je, primjerice, prije više od pola stoljeća, UN-ova Savjetnička grupa o bjelančevinama i kalorijama (Protein-Calorie Advisory Group – PAG) izrazila zabrinutost zbog tržišno amoralnog ponašanja Nestlea. Ili da je još davne 1974. War on Want izdao knjigu “Djecoubojicu” (The Baby Killer), izvještaj o dojenačkoj pothranjenosti i promociji umjetne ishrane u zemljama trećeg svijeta. Bernska Grupa akcije za treći svijet (Third World Action Group – AgDW) prevodi “Djecoubojicu” i izdaje ga u Švicarskoj pod naslovom “Nestlé ubija bebe” (Nestlé tötet babies”). U cijelom nizu zemalja širom svijeta, od Švicarske, Francuske, Papua Nove Gvineje, do Bugarske, Švedske itd. u pojedinim periodima je organiziran bojkot Nestle proizvoda. Upitnim Nestelovim postupcima i prehrambenim proizvodima su se bavila i Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski parlament, UNICEF i UN.

Pojedini uposlenici Nestlea detaljno upućeni u užase koji se odnose na proizvodnju hrane, otkrivali bi povremeno istinu javnosti, poput hrabrog Syed Aamar Raza, ali su nakon toga prisiljeni živjeti na nepoznatim lokacijama, odvojeno od svojih obitelji i pod stalnom paskom specijalne policije, vojske i tajnih službi zbog opasnosti od fizičke likvidacije.  Vi, primjerice, niste upoznati s činjenicom kako reagira multinacionalna kompanija Nestle kad ih Europska komisija uhvati u protuzakonitoj aktivnosti? Nestle reagira multinacionalno – naručuje revizore iz Pakistana koji dokazuju na temelju Nestleovih podataka da je hrana zdrava i da neće štetiti konzumentima.

O zlouporabi dječjeg rada, o eksperimentiranju na laboratorijskim životinjama, o neetičnom postupanju ove multinacionalne kompanije ne treba trošiti riječi. Upišite u Google i otkrit će vam se sva ta užasna i godinama skrivana istina. Stoga, kad u samoposluzi ili u pet-shopu odabirete hranu za sebe, svoju djecu ili kućne ljubimce – razmislite!