Njega bebe

Prvo kupanje

Bebe se ne moraju kupati u prva četiri do šest tjedna, svakako do zacjeljenja pupka. Čak i nakon toga ritual kupanja zapravo više služi za osjećaj ugodnosti, nego što služi čišćenju. Kod novorođenčadi je dovoljno pažljivo očistiti područje koje prekrivaju pelene. Lice možete čistiti na dnevnoj razini s vlažnom, toplom krpom.

Za kupanje uvijek napunite dječju kadu ili kantu vodom do pola, idealne temperature 38°C. Zaboravite na sve dodatke za kupanje; sastojci koje sadrže mogu nepotrebno nadražiti nježnu kožu Vaše bebe. Samo kod jako suhe kože možete u vodu dodati nekoliko kapi bademova ulja. Kako ulje ne bi samo plivalo na površini, umutite ga prvo s jednom (jušnom) žlicom šlaga/vrhnja.

Nago dijete držite čvrsto ispod pazuha, pritom mu podržavajte glavu te prvo polako uranjajte nožice u vodu. Recite Vašoj bebi točno što radite. Okrenite pritom dijete tako da njegovo lice gleda na Vašu desnu ruku i polako i nježno ga spuštajte u vodu, s blago nagnutim gornjim dijelom tijela. Lijevom rukom prođite ispod njegovog lijevog pazuha – time se leđa nalaze na Vašoj lijevoj podlaktici. Gurnite dijete toliko naprijed, dok s nogama ne dođe do ruba kade. To mu pruža ograničenje i sigurnost/čvrstoću. S desnom, slobodnom rukom sada možete okupati dijete. Krpa za pranje Vam za to nije potrebna, Vaša ruka je sasvim dovoljna za čišćenje kože i blago odstranjivanje stare, smežurane kože. Kako bebi ne bi bilo hladno, kosa i lice se peru na kraju (također običnom vodom). Kako biste izvadili dijete iz kade, desnom rukom uzmite dijete za lijevu potkoljenicu, dok desna nožica leži na Vašoj podlaktici. Lijeva šaka i ruka dijete drže u istoj poziciji. Tako sada podignite dijete iz kade i polegnite ga na topli (prethodno zagrijani) ručnik na premataljci i uključite toplinsku svjetiljku iznad nje. Nakon sušenja možete svoju bebu masirati s malo ulja.

Nakon prematanja i oblačenja, pazite na to da bebi na jedan sat stavite tanku, pamučnu kapicu i da u to vrijeme ne izlazite van.

Brisanje nosa

Kada morate bebi obrisati nos, prvo pokvasite sluznicu nosa sa sprejem od otopine kuhinjske soli iz ljekarne (količina sadržane soli iznosi 0,9%). Dajte mu po jedan pritisak sprejem u svaku nosnicu, uzmite komadić vate, učvrstite ga okretanjem te očistite prednje nosne prolaze nježnim okretajima.

Rezanje noktiju

Čim nokti narastu preko jagodica ili se beba njima grebe po licu, škare za rezanje noktiju postaju neizostavan dio opreme za njegu bebe. Zaobljenim škarama za bebe odrežite samo one dijelove noktiju koji su narasli preko ruba jagodica. Kako bi se izbjegla upala nokta / zanoktice, nokat se uvijek mora ravno odrezati. Budući da svaki prst zbog rezanja noktiju morate držati, najjednostavnije je taj dio njege provesti kada beba spava. Pojavi li se crvenilo u području nokta, obratite se pedijatru za liječenje. Dugi nožni nokti se režu na jednaki način kao i nokti na prstima.

 

Izvor: “Das große Buch zur Schwangerschaft” Prof. Dr. med. Franz Kainer, Annette Nolden, 4. izdanje, 2011.god.