Novi trendovi u uređenju kuhinja

Treba vam inspiracija za preuređenje kuhinje? Postoji mnoštvo različitih stilova u koje možete urediti vašu kuhinju, a mi vam donosimo nekoliko stilova koji su danas posebno popularni.

Započet ćemo s kuhinjom koja je zapravo najstarija, no danas je ponovo u modi: tradicionalna kuhinja građena je pretežno od drvenih materijala. Stol i stolice su jednostavnog i skromnog dizajna, a površina radnih ploha je velika, no puna pomagala i ukrasa. Općenito se može reći da je tradicionalna kuhinja prezasićena detaljima. Uobičajene su kukice na zidu za vješanje posuđa i pribora za jelo, što veći broj ormarića na kojima se nalaze dekorativni tanjuri te smeđe i tamno smeđe boje koje doprinose osjećaju topline. Na prozorima, koji također imaju drvene okvire, poželjne su male jednobojne zavjese i velik postotak drvenih materijala.

S druge strane, moderna kuhinja iskorištava sve prednosti tehnologije – puna je ekrana, malih gadgeta i digitaliziranih pomagala. Forsiraju se većinom ravne, jednostavne linije i jednobojnost (prevladavaju svijetle boje), a teži se tome da u kuhinji nema mjesta isključivo dekorativnim elementima – poanta je da sve ima funkciju; tako da su stol, stolice, sudoper, slavina, hladnjak i svi popratni ormarići jednostavni i od materijala koji se lako održavaju.

moderna_kuhinja

Francuska seoska kuhinja teži tome da sve površine izgledaju staro; vanjština svih kuhinjskih elemenata obično će imati namjerno izraubano drvo kako bi se stvorio dojam starosti. Običaj je da se nadodaju vanjska vrata čak i na hladnjak – taj sloj starog drveta, kombiniran s parketom od oraha dat će kuhinji vintage odliku i jednu vrstu intimnosti, a žućkasta boja zidova stvorit će atmosferu staromodne udobnosti i topline. Kombiniranje različitih materijala (bakar, nehrđajući čelik, staro drvo) također će doprinijeti autentičnom staroeuropskom ugođaju; time se stvara dojam da se kuhinja nadograđivala kroz vrijeme. Teži se ukrašavanju kuhinje s mnoštvom malih detalja – kvakama, posudicama, čašama, zavjesama s mnoštvom motiva te ručno bojanim ormarićima – i velikim bijelim sudoperom kao jednim od najprepoznatljivih detalja francuskih koliba. Važne odlika francuske kuhinje je prisustvo grilja, koje se mogu prilagoditi boji i stilu ostatka kuhinje.

Danas su jako popularne i minimalističke kuhinje. Kao što ime sugerira, najvažnije su im karakteristike jednostavnost i izbacivanje svih predmeta i elemenata koji se ne koriste na svakodnevnoj bazi. Najčešće su to aparati poput friteze, pekača kruha, sokovnika i slično. Što se tiče dizajna namještaja, preferiraju se jednostavne futurističke linije i jedna boja – najčešće siva ili bijela – koja stvara osjećaj sklada i čistoće. Na kuhinjskim površinama nema nikakvih ukrasa ili stolnjaka, stol i stolice su jednostavne i jednobojne, a na podu je ili parket ili laminat. Tepih bi, naime razbijao koncepciju uniformiranosti prostora na kojoj počiva minimalistička kuhinja. Sudoper i sve slavine će također biti jednostavnih linija, bez ukrasa, te metalik boje.

Što kažete na mediteransku kuhinju? Vintage dizajn, staromodni namještaj, ukrasni svijećnjaci, košare za voće – riječ je o detaljima bogatom stilu. Stol i stolice moraju biti od masivnog drveta, a poželjno je i mnoštvo boja, više malih tepiha, otvorene kuhinjske police (sa mnoštvom ukrasnih tanjura, pribora za jelo, čaša za vino i slično) te veliki raskošni luster.

Koji stil odabrati? Ovisi o vašem ukusu, načinu života i prostornim mogućnostima. Svaki od nabrojanih stilova ima svoje pluseve i minuse. Volite li kuhati, preporučamo tradicionalnu kuhinju, ukoliko preuređujete kuhinju u vašoj vikendici mogli biste preuzeti neke karakteristike francuske kuhinje, a ako živite u manjem stanu vjerojatno ćete se odlučiti za modernu ili minimalističku kuhinju.

Goky

Zaljubljenik u putovanja, drumski lutalica, pisac u pokušaju. Ljubitelj putopisa o Hrvatskoj i prekrasnim destinacijama širom svijeta. IT & gadget ovisnik i istraživač. Ponosni suprug i otac, wannabe sam svoj majstor.