Odakle je došao stoni tenis

Stoni tenis je jedan od onih sportova do čijeg korena je vrlo teško doći. Sasvim je jasno da je on od svog nastanka bio „prateća pojava“ običnog tenisa, to jest da je bio njegova „kućna verzija“. Takođe je jasno da je stoni tenisu u nekom modernijem obliku, koji podrazumeva posedovanje odgovarajuće loptice  i reketa za stoni tenis, potekao u Engleskoj u drugoj polovini 19 veka.

Period pre toga je prilično nejasan, kako za tenis, tako i za stoni tenis. Istorija sporta prve igrače tenisa nalazi čas na jednom, a čas na drugom kraju sveta, od Kine, preko Egipta, pa do helenskog sveta u Evropi. Naravno, samo uslovno možemo govoriti o tenisu i stonom tenisu u tom periodu, kao o igri koja samo nalikuje na sportove kakve poznajemo danas.

Bilo kako bilo, kada je pravi tenis doživeo svoju ekspanziju u Engleskoj, među bogatim svetom sa Ostrva, stoni tenis je postao kućna varijanta, u trenucima kada loše vreme nije dozvoljavalo igranje na otvorenom prosotoru. I stoni tenis je u tom periodu stako ogromnu popularnost među Englezima, a za igru su se koristili svi veći stolovi u domaćinstvu i improvizovani reketi. Mreža je, naravno, bila neka daska ili uspravljene knjige. Pravila su „po dogovoru“.

Prvi teniski savez nastaje 1921. godine upravo u Engleskoj, a ubrzo se organizuje i svetsko prvensto. U tom momentu već postoje prilično usglašena pravila i standardi.

 

Oprema za stoni tenis

 

Danas su pravila sasvim jasna, a mere utanačene do u milimetar ili gram. Sto za stoni tenis je dugačak 2,74 metra, širok je 1525 milimetra, a visok 760 milimetra. Mrežica za stoni tenis je visoka 15,25 santimetra i šira je od stola sa obe strane „viri“ isto toliko.

Loptica, po čijem zvuku je stoni tenis dugo nosio naziv „ping pong“, teška je svega 2,7 grama.

Kažu da je stoni tenis najmasovniji sport na svetu, jer ga igra oko 40 miliona igrača na širom sveta. Izuzetno je popularan u Kini.

Mnogi za stoni tenis kažu da je rekreacija, a ne sport. Međutim, ovo je izuzetno brza igra. Sve i da je rekreacija, odličan je način da se zabavite i razmrdate. Zato, reket za stoni tenis u ruke i počnite.