Okrugli stol o muzičkim autorskim pravima

U ponedjeljak, 3. listopada ‘Mreže Telemah’ je organizirala okrugli stol o muzičkim autorskim pravima kojem su prisustvovali predstavnici organa državne uprave, nekoliko nevladinih i stručnih udruga, studenti pravnog fakulteta, glazbenici i muzički djelatnici, pravnici te veći broj zainteresiranih članova ‘Mreže Telemah’.

Suprotno uvriježenom mišljenju, sudionici u raspravi su ukazali kako su naknade za glazbena autorska prava u Hrvatskoj u potpunosti usklađene s europskom praksom te da su znatno niža, i do 350 posto, od naknade koju plaćaju korisnici u EU. Tako primjerice, trgovački i poslovni prostori površine 50 kvadratnih metara u Hrvatskoj plaćaju mjesečnu naknadu u iznosu od 22,00 kune dok je taj iznos za lokale jednake površine u Mađarskoj 47,7 posto veći, u Sloveniji 184,7 posto veći, u Austriji 125,9 posto veći, u Njemačkoj 81,6 posto veći, u Velikoj Britaniji 265,7 posto veći itd. Slični su odnosi između hrvatskih i inozemnih naknada za korištenje glazbe i u drugim djelatnostima. Prema riječima prisutnih glazbenika, riječ je o pukoj mistifikaciji, o „nevjerojatnim naknadama ZAMP-u“, iako je riječ o simboličnim iznosima: ugostiteljski objekt površine 50 kvadratnih metara plaća dnevno oko 5 kuna, trgovine i slični prostori dnevno oko 0,55 kuna, hoteli po sobi 0,40 kuna, a komercijalne radio postaje 89,76 kuna dnevno. Od tih naknada glazbenici žive. „Što biste učinili da netko uđe u vašu trgovinu, uzme robu i ode van bez plaćanja. Tako se osjeća hrvatski glazbenik kad sluša izvođenje svoje glazbe koju mu nitko nije platio. Glazba nije samo njegov umjetnički izričaj i njegova ljubav, već i profesija, ono s čime hrani svoju obitelj. Glazba mu je ono što je seljaku njiva, a radniku njegov stroj“, rekao je predstavnik muzičkih izdavača i zaključio kako se kod ugostitelja naknada za ZAMP kreće oko 0,3% (odnosno 3 promila) ukupnog prijavljenog prihoda utvrđenog od Zavoda za statistiku, a na temelju podataka samih ugostitelja.

Tijekom rasprave su prezentirani podaci prema kojima se u Republici Hrvatskoj godišnje za naknade za autorska i srodna prava glazbenika po stanovniku ubire 0,54 USD. Prema dostupnim podacima, Republika Hrvatska je na začelju europskih zemalja po ubranim autorskim naknadama po stanovniku. U usporedbi sa zapadnim zemljama, ubrane naknade po stanovniku RH niže su desetak puta (Austrija 8,21 USD, Irska 5,46 USD, Norveška 4,78 USD). Za susjedne i tranzicijske zemlje ubrane naknade također su više i iznose od 1,49 USD u Sloveniji i 0,80 USD u Mađarskoj, pa do 4,94 USD u susjednoj Italiji.

Tijekom rasprave o mogućim promjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te o promjenama modela zaštite muzičkih autorskih prava je naglašeno kako se na stranicama Kukuriku koalicije koncem prošlog tjedna nekoliko ljudi obratilo pitanjem hoće li i nakon njihove eventualne pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima morati plaćati ZAMP-u naknadu za, na primjer, kartice koje idu u fotoaparate, CD-e na koje snimam obiteljske fotografije i sl, dobili su od ovlaštenih predstavnik Koalicije vrlo kratak i koncizan odgovor: „Da, takva naknada će se i dalje naplaćivati iz razloga što trenutno nije u planu mijenjati takvu regulativu“.

Hrvatski model zaštite muzičkih autorskih prava je u potpunosti sukladno zakonskim propisima RH i svim ostalim profesionalnim i obvezujućim pravilima i smjernicama koje se odnose na međunarodni sustav kolektivnog ostvarivanja prava kojeg je Hrvatska dio, a koji su propisani od strane Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC), Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i UNECO-a. Postojeći sustav naplate autorskih glazbenih prava u RH nije specifičan samo za naš zemlju niti je on izmišljen od strane ZAMP-a, već je usklađen s međunarodnim sustavim kolektivnog ostvarivanja prava koji kao takav funkcionira diljem svijeta i koje sve civilizirane zemlje u svijetu imaju.

Okrugli stol je završio zaključkom da će se rasprava o muzičkim autorskim pravima uskoro nastaviti.

http://mreza-telemah.com/arhiva/okrugli_autorski_stol.htm