Opasni proizvodi Violeta?

Kada je prekjučer u bosanskohercegovačkim medijima objavljena informacija da papirnata konfekcija bosanskohercegovačkog proizvođača Violeta ne udovoljava zdravstvenim standardima susjedne države, trebalo je samo nekoliko sati da se informacija prelije preko granice – u Hrvatsku, i tu izazove paniku ne samo među korisnicima već i među nabavljačima velikih trgovačkih lanaca.

Prema prvim informacijama, upitno je ne samo podrijetlo Violetinih proizvoda koje je, po svemu čini – dalekoistočno, već i kemijski sastav supstanci kojima je tretirana celuloza a koji izazivaju različite oblike dermatitisa. U baby pelenama, toaletnom papiru, kuhinjskim brisačima, suhim maramicama i salvetama, otkrivene su supstance poput “glikozidu iz porodice robinin, koji se može naći u nekim dalekoistočnim vrstama bagrema”, te “kinonima, kumarinima i aeskin koji su prisutni u dalekoistočnom drvetu lapaholu”. Prema tumačenju državnih organa Bosne i Hercegovine „alergijsku reakciju kod mlađih korisnika je dodatno stimuliralo tretiranje polufabrikata iz celuloze terpenom, hlapivim eteričnim uljem koji ugodno miriše, te limonenom iz limunovca i tujonom iz azijske tuje”.

Prema službenim navodima predstavnice Ministarstva zdravstva BiH, riječ je “manjem stupnju zagađenja nekih Violeta proizvoda kao što su maramice, salvete, toaletni papir i pelene, koji izazivaju neznatne osipe što prođu sami po sebi nakon 10, 15 dana”. “Do zabrane distribucije navedenih proizvoda Violeta u BiH neće doći, ali će kompaniju obavezati da ubuduće na svojim proizvodima namijenjenim bosanskohercegovačkom tržištu jasno ispišu upozorenje i ograničenja za upotrebu djeci i trudnicama”.

Iz glasina koje su se tim povodom proširile u Hrvatskoj nije se moglo razabrati kako će na navedenu zabranu reagirati nadležno hrvatsko ministarstvo, osobito ako se zna da je Violeta sa cijelom lepezom svojih proizvoda prisutna u trgovačkim lancima jer, kako nam je objasnio jedan od dobavljača “Violete nije žalila novca da bi se što bolje pozicionirala na tržištu susjedne Hrvatske”. Uglavnom, kako to često ide u hrvatskim poslovnim vodama, ovog trenutka se Violetinim proizvodima bave organi kaznenog progona.