Oprema U Ugostiteljstvu

Pod ugostiteljskom opremom podrazumijevaju se brojni elementi nužni u uporabi u ugostiteljstvu. Osnovna podjela ugostiteljske opreme obuhvaća sitnu i krupnu ugostiteljsku opremu. Sitna se dijeli na posuđe, pribor za jelo, čaše, lonce, tave, grablice, hvataljke i sve ostalo što je potrebno za pripremu i serviranje hrane i pića. Krupnu ugostiteljsku opremu čine uređaji poput ledomata, friteza, peći, tostera, strojeva za pranje posuđa, rashladnih vitrina te neutralni elementi kao kolica, šankovi, kuhinjski pultevi, razne vitrine…
Pri odabiru ugostiteljske opreme, vrlo je važno obratiti pozornost na njezinu kvalitetu jer kvalitetna oprema, uz redovito i pravilno održavanje ujedno znači dugogodišnju sigurnu uporabu bez bojazni da će se ona kvariti, uništiti ili oštetiti tijekom vremena.
Kod krupne ugostiteljske opreme vrlo je važno obratiti pažnju na samostalne dijelove pojedinih uređaja poput kompresora, termostata i grijača jer upravo ti elementi uređaja ponajviše određuju njegovu kvalitetu i trajnost.
Također, bitno je voditi računa i o vodi koja protječe kroz uređaje pa se u slučaju tvrde vode preporuča ugradnja depuratora, ako ga sam uređaj već ne posjeduje. Depurator sprječava nastanak kamenca pa je mnogo veća vjerojatnost da će uređaj trajati duže, manje se kvariti i davati puno bolje rezultate. Ovo se posebno odnosi na perilicu posuđa i ledomat; posuđe će biti čisto, a led proziran.
Dizajn krupne ugostiteljske opreme važan je ukoliko govorimo o praktičnosti jer omogućuje kvalitetniji, lakši i brži rad.
Kada govorimo o sitnoj ugostiteljkoj opremi, pri njezinom je odabiru vrlo važno odabrati onu opremu koja će se moći jednostavno nadopunjavati u slučaju uništavanja pri uporabi. To se posebno odnosi na čaše, pribor za jelo i posuđe. Naime, mogli biste se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji ako za svoj ugostiteljski objekt odaberete čaše, pribor za jelo ili posuđe koje nećete moći nadopuniti novima nakon što se pojedini razbiju ili oštete.
Estetski dojam sitne ugostiteljske opreme, naravno one s kojom gost dolazi u neposredni kontakt, nije ništa manje važan segment od njezine kvalitete. Uvijek odaberite posuđe koje se dizajnom uklapa u interijer i izgledom odgovara onome što se nalazi u vašoj ponudi.
Kada govorimo o ekskluzivnijim restoranima i hotelima, preporučljivo je da se pri odabiru posuđa, čaša i pribora za jelo obrati pažnja i na brand proizvoda. Naime, takve ugostiteljske objekte posjećuju gosti naučeni na vrhunsku ugostiteljsku ponudu i vrlo često su i sami poznavatelji vodećih marki proizvoda, stoga će zasigurno znati prepoznati i cijeniti vaš trud pri odabiru upravo takvog posuđa.
Osim kvalitete i estetike, kada govorimo o opremi u ugostiteljstvu, bitno je spomenuti i njezino održavanje. Pravilnim i redovitim održavanjem omogućiti ćete dugogodišnju uporabu opreme, spriječiti ćete lom i oštećenja ali i zadovoljiti brojne estetske i higijenske kriterije koji su vam kao ugostitelju postavljeni.