Oprema za bebe – Šta je bitno, a šta nije

Kada očekujete svoju prvu bebu, možete doći u iskušenje da potrošite gomilu novca za opremu za bebe, koja postoji u prodaji – uostalom, kao novi roditelji, čestp niste sigurni šta Vam je neophodno, a šta nije. Vrlo često se dešava da kupite sve „za svaki slučaj“, što može dovesti do toga da nepotrebno trošite novac. Kada ste na porodiljskom morate da sačuvate svaki dinar, tako da je pitanje šta tačno treba da kupite. Ova lista bi Vam trebala dati nekoliko saveta:

Stvarno, stvarno neophodno:

Portikle, nekoliko flašica + cucle + prave formule + sterilizator + čajnik (i posuda za čistu vodu).

Pelene za višekratnu ilik jednokratnu upotrebu.

Odeća – bodi ili majice i odelo za spavanje biće dovoljno za prvih nekoliko prvih meseci. Ne trebaju Vam sva ta fensi odelca (iako ćete ih sigurno imati nekoliko).

Toplo, sigurno mesto za spavanje. Beba bi trebala da spava u Vašoj spavaćoj sobu (ali ne u Vašem krevetu) prvih šest meseci.

Bezbedno mesto za kupanje.

Novo auto sedište, ako idete negde kolima (uključujući i izlazak iz bolnice nakon porođaja). Ovo i dušek za krevetac su stvari, koje stvarno ne bi trebalo da kupujete polovne.

Prilično bitno:

Muslin. On je sjajan: dobro upija, mekan je, lako se pere i suši, može poslužiti kao improvizovana pelena, da koristite kao podlogu kada držite dete, kao prekrivač za starije bebe, preko kolica može da posluži kao tenda. Nema potrebe ka upujete brendirani, mnogo je jeftiniji u većim supermarketima ili na eBay.

Kolica, nosiljka ili sl. Ne morate da kupujete najskuplje, mogu da posluže i jeftinija. Imajte na umu da je oprema za bebe prilično skupa, tako da u ovom slučaju mogu da posluže i ispravna, polovna kolica, kojih možete naći kako na Internetu, tako i od prijatelja ili rodbine.

Lepo je imati:

Kadica za bebe. Može biti prilično praktična, jer ne morate svaki put da punite veliku kada. Mada ne koriste je svi ljudi.

Sto za presvlačenje. Nakon carskog reza može da bude od velike pomoći, jer je lakše na njemu presvlačiti bebu. Ali sa druge strane, stalno morate paziti na bebu i ni u jednom trenutku je nemožete ostaviti samu na stolu, jer se vrlo lako može prevrnuti.

Prilično besmisleno:

Vrećice za pelene. Ako koristite jednokratne pelene, možete ih umotati u svakodnevne plastične kese i baciti u kantu za smeće.

Termometar za vodu. Da biste proverili da li j temperature vode pogodna za kupanje, testirajte je laktom.

Lavorčić za lice i lavorčić za guzu. Svet – koristite jednu posudu, prvo bebi operete lice, pa guzu.

Ne bacajte novac:

Grejač za maramice. Ko to stvarno kupuje?

Grejač za flašice. Ovaj grejač za 5 minuta zagreje flašicu, što je neznatno brže nego prokuvavanje male količine vode u običnoj šerpici, tako da je to nepotrebni izdatak.

Mnogo je opreme, koje Vaša beba treba. U različitim uzrastima trebaće joj različita oprema. Vi samo treba da budete sigurni fa je oprema, koju će koristiti Vaša beba, bude udobna i bezbedna za upotrebu, Morate imati na umu da je Vaša beba osetljiva na mnoge stvari, te joj je potrebna oprema, koja je bezbedna i ne predstavlja nikakvu opasnost za nju.