Optimizacija sajta u tri koraka

Da, dobro ste čuli! Vašu web stranicu možete optimizirati u samo tri jednostavna koraka – a sve to kod vaše kuće i uz samo malo truda i nekoliko sati uloženog vremena. Možda ste čuli da je optimizacija sajta dugotrajan i jako zahtjevan proces – to ne poričemo, zaista je tako; ali i ova tri jednostavna koraka će vam pomoći da u nekoj mjeri optimizirate svoju stranicu i značajno popravite svoju poziciju na internet pretraživačima. Za razliku od napredne optimizacije, za koju je potrebno izdvojiti dosta vremena, truda, ili ako sami niste sposobni to izvršiti – novca, ova jednostavna optimizacija može biti obavljena za svega nekoliko sati i dati značajne rezultate. Napominjemo da će vaš sajt biti optimiziran, ali svakako ne u tolikoj mjeri kao što bi to odradili stručnjaci za web optimizaciju. Pa, krenimo:
1.    Istraživanje ključnih riječi i konkurencije – po mogućnosti, prije izrade sajta potrebno je obaviti ovaj korak i odlučiti se za određene ključne riječi za koje se želite boriti za što bolju poziciju na pretraživačima, ali svakako da nikad nije kasno da to obavite. Ako već imate web stranicu, onda je potrebno istražiti ‘slabe tačke’ konkurentnih stranica i ispraviti eventualno pogrešno postavljene ključne riječi za vašu stranicu.
2.    Korekcija grešaka u html/css kodovima – potrebno je ‘prečešljati’ vaše kodove i pronaći greške u njima koje vas čak mogu u potpunosti izbaciti sa pretraživača. Ako to sami ne znate, postoje različiti online alati za pronalaženje dijelova stranice koji su blokirani pogrešno napisanim html ili css kodom.
3.    Optimizacija sadržaja i naslova – sadržaj i naslovi su ključni faktori za dobro pozicioniranje stranice na  pretraživače. Bez obzira na optimizaciju, ako nemate kvalitetan sadržaj nema vas nigdje! Također,  neophodno je uskladiti sadržaj pojedinih članaka sa njihovim naslovom kako bi vaši posjetioci našli tačno ono što u tom trenutku traže.