Optimizacija sajtova – SEO

SEO je zapravo skraćeni naziv za izraz engleskog porekla. Ceo izraz glasi Search Engine Optimisation. U prevodu na naš jezik to bi značilo optimizacija sajtova za pretraživač, a u najčešćem broju slučaja tu se misli na google, pošto je on svakako trenutno najautoritativniji pretraživač na svetu.

SEO optimizacija predstavlja niz radnji pomoću kojih se željeni sajt optimizuje za google kao i ostale pretraživače, sa ciljem da se što bolje pozicionira za ključne reči koje se ciljaju u okviru te SEO kampanje. SEO kampanje mogu trajati meseci, neke čak i godinama, jer je potrebno dovoljno vreme da prođe da bi se rezultati rada videli u pravom svetlu.

Proces SEO optimizacije se sastoji iz 2 dela:

On Page optimizacija – optimizacija komponenti koje se nalaze na samom sajtu. To znači podešavanje title-ova, tagova, kao i samih članaka koji se nalazi na tom sajtu. Vrlo je bitno odraditi on page optimizaciju kvalitetno, da bi se posle olakšao drugi proces. U sklopu on page optimizacije je i seo pisanje članaka, koje predstavlja tako napisane članke da se oni što bolje rangiraju na google, da imaju unikatni sadržaj i da budu kvalitetni i korisni za čitaoca.

Off Page optimizacija – je optimizacija koja se obavlja van sajta. To znači da se na željeni sajt linkuje sa drugih sajtova i blogova. Tako se ka tom sajtu stvaraju backlinkovi koji će pomoći da se sajt što bolje rangira, dobije veći Page Rank kao i veći autoritet. Backlinkovi se mogu graditi raznim metodama, a najčešće su: recipročne razmene linkova, blog komentarisanje, forum profili, dodavanje sajtova u direktorijume, social bookmarking itd. Linkove ka sajtu treba graditi prirodno i polako, da bi to sve u očima google-a izgledalo što prirodnije i efikasnije. Ako je sajt tek otvoren i vrlo mlad, ne treba u prvih mesec dana forsirati sa linkovima, već ih graditi pametno i polako.

Ako želite da Vaš sajt bude dobro optimizovan, da ima velik Page Rank, autorite, i da se dobro rangira na google, morate imati dobro odrađenu i on page a i off page optimizaciju.

Upravo iz tog razloga, i na našim prostorima već postoje servisi koji pružaju usluge kompletne SEO optimizacije a jedan od takvih servisa je svakako i novootvoreni:

SEO usluge – optimizacija sajtova Beograd