Origami predmeti od papira

Origami je stara poznata japanska tehnika savijanja papira.Origami je nastao od japanske rijeci oru:savijanje,kami:papir. Ne postoji dokazana tvrdnja kako je nastao origami,ipak najverovatnije je da je nastao na Japanu odprilike u drugom veku.Origami je sastavni deo Japana,tradicionalno skoro svaki japanac zna da izradi neki oblik od obicnog papira.

Origami je postao tradicionalno japanski hobi odprilike u osmom veku gde su poceli da se prave napredni oblici kao sto
su ptica,cvet,zvezda ili bilo sta drugo.Origami se pojavio skoro odmah nakon pojave papira u Japanu,kada su Japanci uvideli da je papir dovoljno savitljiv i praktican da mogu da se naprave razni oblici od njega. Definicija origama:
Origami je opustaji hobi koji se koristi da bi se napravile odredjenje stvari od papira. Ono sto je takodje interesantno to je da takodje origami smiruje i depresiju i cak sizofreniju.A ono sto je dobro je da se moze nauciti u svega nekoliko koraka. Takodje postoji i jedna sjajna i emotivna legenda koja je obisla ceo svet,a ona kaze ovako:
U Hirosimi je zivela devojcica Sadako,koja je bolela od leukemije,koja je u nadi i zelji da ce ozdraviti pocela da
pravi zdralove i stigla cak do 1000 zdralova. A takodje postoji i verovanje da ako imate neku jaku zelju i pocnete da pravite origami,i uspete da napravite 1000 komada cuvenih zdralova od odrigami,papira vasa ce se zelja ispuniti.
U Japanu je Zdral tradicionalna zivotinja. U Japanskoj tradciji ona predstavlja veliki simbol dugovecnosti i besmrtnosti. Veruje se takodje i da donosi srecu,cistotu,vernost,lepotu,ljubav,….
Origami moze izgledati kao srce,cvet,ptica,brod,lav,medved,neko cudovite,zmaj,…Bukvalno sve sto zamislite samo morate da naucite kako da to radite.Na linku pogledajte fotografije kako nastaje brod od papira .

brododpapira24

Origami mogu koristiti i deca i odrasli.Origami poboljsava koncentraciju,logicko razmisljanje,koordinaciju,konstruktivno i umetnicko razmisljanje kako kod odraslih tako i kod dece.A opet,sa druge strane se redovno i aktvino koristi za industiju zabave i humora,odmora i opustanja. Najcesce se origami pravi od papira,mada se ponekad ili cak cesto mogu koristiti drugaciji materijali kao sto su naprimer tkanina ili drugo.Za vezbu su najcesce najbolji ako ste pocetnik za neke jednostavne modele da koristite papir za fotokopiranje standardne gramaze obicno od 70 do 90 m2. A takodje se mogu i pored toga koristiti razne vrste papira kao sto su folija,papir za zamatanje,hamer i tako dalje.Postoji i specijalizovan papir koji se posebno koristi za origami i on je najcesce dvobojan i vec je precizno isecen u oblik kvadrata.

Za pocetak izrade origamija je najbolji papir od kvadrata velicine 20x20cm do 25x25cm a takodje i postoje razne tehnike za izradu origamija.Više raznih informacija o uradi sam tehnikama potražite na uradi sam portalu www.samogradnja.info