Originalna Pavlovićeva mast u novom ruhu

Pavlovićeva mast već generacijama služi za negu i zaštitu dečije kože i njeno ime odavno je sinonim poverenja u kvalitet. Vremenom je ušla u rutinsku upotrebu i odraslima, ali i prešla granice zemlje u kojoj je nastala da bi dospela na tržišta gotovo svih kontinenata. Laboratorija «Dr Pavlović », jedini ovlašćeni proizvođač Originalne Pavlovićeve masti uspela je i da prevaziđe kontroverzu koja pre nekoliko godina pokrenula sumnju u ispravnost masti na kojoj su odrasli gotovo svi sa ovih prostora.
Izumitelj Pavlovićeve masti, doktor Živorad Žika Pavlović imao je na umu samo jednu stvar – kako zaštititi i izlečiti teško oštećenu dečiju kožu kada je stvorio ono što će u narodu postati popularno kao Pavlovićeva mast. U poslednjim danima Drugog svetskog rata starajući se o zdravlju dece po zbegovima u okolini Beograda, kao i siročadi u Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj čiji je bio upravnik, dr Pavlović svakodnevno se susrertao sa ranama i ojedima koje su mučile njegove iscrpljene male pacijente. Radeći na recepturi došao je do dobitne formule. Supstance kao što su cink, talk, voda gorkog badema, blagi rastvor borne kiseline, zatim lanolin, vaselin i parafinsko ulje kao osnova masti mogu zajedno delovati protektivno i blago protivupalno. Lanolin, vaselin i parafinsko ulje stvaraju finu barijeru štiteći tako nežnu dečiju kožu, naročito onu u pelenskoj regiji od iritanasa iz urina, fecesa I znoja, ujedno sprečavajući stvaranje ojeda i infekcija. Blagi rastvor borne kiseline ima blago antiseptično dejstvo, odnosno neutrališe bakterije, viruse I gljivice, dok voda gorkog badema ublažava iritacije I bol. Ova receptura ostala je u upotrebi do današnjih dana. Tek je krajem devedesetih godina doktor Vojislav Pavlović, sin čuvenog dr Pavlovića, inače i sam pedijatar zaštitio je proizvod pod nazivom Originalna Pavlovićeva mast i započeo fabričku proizvodnju.

 

Nova Originalna Pavlovićeva mast

Pre nekoliko godina u Hrvatskoj je odjeknula vest da je Pavlovićeva mast povučena sa tržišta zato što sadrži rastvor borne kiseline, čija je upotrebazabranjena u kozmetičkim proizvodima za decu prema propisima Evropske Unije. Krivac je navodno kancerogeno dejstvo borne kiseline za koju se sumnja da preko pora kože može dospeti u organizam deteta. Iako se Originalna Pavlovićeva mast izrađuje po direktivama WHO – Svetske zdravstvene organizacije, suočeni sa ovom pretpostavkom, stručnjaci iz Laboratorije “Dr Pavlović” proizveli su nekoliko varijanti Originalne Pavlovićeve masti” bez rastvora borne kiseline. Danas se tako na tržištu mogu naći Originalna Pavlovićeva mast sa bisabololom, kao i Originalna Pavlovićeva mast imuno & uv zaštita sa ectoinom. Bisabolol je aktivna komponenta koja ima antinflamatorno, odnosno protivupalno, zatim umirujuće i blago antiseptično delovanje na osetljivu kožu beba.
Originalna Pavlovićeva mast imuno & uv zaštita, koja sadrži ectoin posebno je namenjena suvoj i veoma osetljivoj koži, kao što je kod beba i dece. Originalna Pavlovićeva mast sa ectoinom namenjena je celoj porodici, a deluje umirujuće i protektivno na oštećenu kožu, pomažući pritom prirodni proces zarastanja. Ectoin je prirodna supstanca otkrivena u pustinjama i slanim jezerima u Egiptu, koja je štitila mikroorganizme, pre svega bakteriju Ectothiorhodospira halochloris od štetnih efekata UVB i UVA zraka, kao i isušivanja na ekstremnim temperaturama. Taj način na koji je ectoin prirodno pomogao mikroorganizmima da prežive u nekim od najtežih prirodnih uslova kao što su slano jezero, morska voda i slane pustinje primenjen je u tehnologiji proizvodnje Originalne Pavlovićeve masti imuno & uv zaštita. Ectoin jača kožu koja je ugrađena u sistem zaštite i štiti ćelije kože od stresa životne sredine.