Otkupljivanje zlata – šta treba znati?

Ako razmišljate da ponudite svoje zlato na otkup, pre celog procesa upoznajte se sa stanjem na tržištu. Na taj način ćete dobiti neku predstavu koliko vredi vaša zlatna imovina, nakit, novčići, poluge. Ovako ćete izbeći da vas neki prodavac „zavrne“ i da vam manje para nego što vaše zlato zaista vredi. Zlato kroz istoriju je bilo najbolji čuvar rezervi i imovine. Nekada na kraju 19. I početkom 20. Veka, zlato je bila valuta i njegove kovanice su se koristile kao sredstvo plaćanja. Danas zlato služi kao sredstvo rezerve vlada, državama, investicionim fondovima. A za obične smrtnike zlato predstavlja „novac za crne dane“. Zato se posebna pažnja treba pokloniti njegovom čuvanju, kao i pravilnoj prodaji, kako ne bismo bili žrtve prevaranata i loših ljudi.

 Otkup zlata u Srbiji i regionu

U Srbiji , ali  zemljama regiona postoje običaji da se prilikom životnih događaja kupuje zlatni nakit : ogrlice, lančići, prstenje. Takav poklon je najvredniji poklon, jer on tokom svog vremena ne gubi vrednost. Zlato je veoma likvidno jer su u toku od 24 sata može pretvoriti u novac, ako je to potrebno. Ni nekretnine, ni zalihe hrane, nisu toliko čvrst oslonac poput zlata, jer na njegfa ne mogu uticati ni politika, ni ekonomski faktori. Prodavci, trgovci koji se bave otkupom zlata mnogo bolje razumeju dinamiku kojom se kreće vrednost zlata na berzama. Prilikom prodaje zlata većina ljudi ga prodaje jer nema drugog izbora. Tu prodavci znanju da kupac nema mnogo manevarskog prostora, stoga da pristupaju cenkanju kako bi oborili cenu i dali manje para osobi od koje otkupljuju.

Otkupljivanje zlata nije uopšte lak posao, tako da ni trgovce ne  treba ipak osuđivati. Oni zbog svoje profesije uvek teže kao tome da postignu manju otkupnu cenu, kako bi maximizirali svoj profit Zbog toga, pre nego što krenete u prodaju zlata dobro se spremite i istražite tržište zlata. Samo tako nećete biti glineni golub prilikom otkupa.  U poslu otkupa, se posebno u novije vreme, nalazi sve više mešetara koji gledaju da na lak i brz način, ne retko služeći se i prevarama dođu do velike zarade. Počevši od tačnosti vaga ( činjenica je da u ovom poslu vaga mora biti stiprocentno ispravna i tačna, jer vrlo mala odstupanja mogu naneti veliku štetu, sobzirom da se radi o gramima ), pa preko manipulacije sa cenama, sve do najgorih metoda kada se prevarom otuđuje zlato od prodavaca. Stoga se prilikom prodaje zlata trebaju otvoriti četvore oči, i obratitti posebna pažnja sa kim se uspostavlja saradnja. Prilikom prodaje kontaktirajte više trgovaca. Pusitete da prođe nekolko dana kako biste pokazali vašu predanost. Prilikom procene zlata neka bude na mestu samog prodavca, kao i isplata koja mora biti u kešu na ruke, momentalno prilikom prodaje. Nemojte iz vida vaše zlato gubiti ni u jednom trenutku, bez obzira šta potencijalni kupac govorio. Novac prebrjte odmah nakon otkupa. Naša preporuka je da zlato prodajete radnjama i zlatarima sa tradicijom, i u objektima predviđenim za to. Tada je najmanja verovatnoća da možete biti prevareni i da možete imati bilo kakve probleme. Izbegavajte prodaju zlata otkupljivačima do kojih dolazite preko oglasa, i sa kojima se sastajete na nekim skrovitim mestima, čak iako vam ponude bolju cenu. Neretko se dešava da se upravo iza takvih otkupljivača zlata kriju prevaranti, i saradnjom sa njima možete i svoju imovinu i život dovesti u opasnost.