Ove mobilne aplikacije će promeniti internet

Ovih dana se sve više priča o dve nove aplikacije koje se zovu Meerkat (vrsta Afričkog munkosa) i Periscope. Ove aplikacije omogućavaju video prenos uživo (streaming) na krajnje jednostavan način. Meerkat je ove pobedio na ovogodišnjem SXSW festivalu, istom onom festivalu na kome su lansirane neke od najpopulatnijih aplikacija kao što su Twitter i Foursquare.

periscope vs meerkat

Live streaming putem internet nije ništa novo (Twitch), i prosto je neverovatno da su se tek sad pojavile ovako kvalitetne aplikacije ovog tipa. Meerkat i Periscope su bukvalno zasenile se ostale popularne aplikacije.

Nakon isprobavanja obe aplikacije vidi se da je Periscope trenutno bolja aplikacija koja pruže više mogućnosti. Takođe, Twitter je kupio Periscope a pošto se obe aplikacije za svoje funkcionisanje oslanjaju na Twitter Meerkat se i ovde našao u značajnom zaostatku. Meerkat je definitivno odlična aplikacija, ali moraće mnogo da se potrude da bi sustigli Periscope.

Šta ove znači u praksi?

Ako se pitate šta će vam još jedna aplikacija, niste jedini. Međutim ako isprobate jednu od ove dve aplikacije malo više biće vam jasno da pored toga što su zanimljive za upotebu, ove aplikacije su odlične i za internet marketing. Meerkat i Periscope su sigurno pretnja velikim servisima, a ako budu imale sreće mogu promeniti celokupan način komunikacije na internetu.

Cukerberg je na događaju po nazivu F8 istakao da jednu veoma interesantnu stvar. Sa pojavom društvenih mreža ljudi su prvo koristili tekstualne statuse, zatim su sve više delili fotografije, sledeći korak je video, a kroz par godina možemo doći i do virtualne stvarnosti.

Periscope

Ustvari, kada malo bolje pogledamo video je već tu. Facebook se sve više oslanja na video, aplikacije Vine i Snapchat su već dostigle neverovatnu popularnost, a Meerkat i Periscope su samo sledeći logičan korak. Meerkat i Periscope su danas isto što je Instagram pre 2 godine.

Zašto je Periscope trenutno u boljoj situaciji od Meerkata

Pre svega zato što iza Periscope-a stoji Twitter, dok se Meerkat trenutno oslanja isključivo na investicije. Ali gotovo je sigurno da će neka od vodećeg dvojca na internetu kupti Meerkat, a najverovatnije će to biti Facebook jer je ovakava aplikacija odličana za promovisanje pomoću Facebooka (npr. prenos promocije uživo). Pored toga, Periscope vam omogućava da sečuvate video koji ste snimili. Meerkat ne pruža ovu mogućnost, barem za sad.

Šta očekivati od ovih aplikacija u budućnosti

Twitter sa razlogom polaže mnogo nade u Periscope, i sigurno je da se danonoćno radi kako bi aplikacija bila još bolja. Periscope-u trenutno najviše nedostaje je sortiranje (filtriranje) sadržaja i pretpostavljamo da je ovo prva stvar na kojoj će se raditi. Twitter sa ovo već odlično rešio sa Vine-om, tako da je sigurno da će i ovo rešiti kako treba. Zbog toga što ova servisa funkcionišu u realnom vremenu Twitter i Periscope se odlično uklapaju.

Što se tiče Meerkat-a, ukoliko želi da opstane na ovom novom tržištu koje će uskoro biti prepravljeno sličnim aplikacijama moraće što pre da se proda Facebook-u ili Google-u.

Jedno je sigurno, od sada će muzičari moći uživo da prenose dešavanja iz backstage-a ili gostovanja na radiju, marketinške agencije će na jedan novi način moći da promovišu svoje klijente, a PR agencije će uživo prenositi događaje. I za sve to će im trebati samo 2 stvari: telefon i internet.