Patike za trčanje su kao noge?

Nebrojeno puta ste bili u prilici da čujete, da li od prijatelja, kolege, prijateljice ili sestre, devojke, da su od sutra na dijeti i da kreću sa trčanjem, poznatijem kao džogingom. Samo nekoliko dana posle te izjave čuli ste priču kako je to teško, kako to nije za njih i da nisu uopšte zabrinuti za svoje kilograme. Da, tako je, sve do neke nove prilike i druženja kada će se opet pomenuti trčanje i dijete. Kada su u pitanju dijete, njih je nebrojeno mnogo, ali samo nutricionista može da vam preporuči onu pravu, i ako se iste pridržavate postići ćete željene rezultate. Isto tako je i sa patikama za trčanje, samo i jedino ako kupite i ako budete trčali u pravim patikama, neće vam biti naporno, a postići ćete željeni rezultat.

Patike za trčanje kao broj jedan

Najbitniji deo opreme za trčanje su definitivno patike za trčanje. S obzirom da se mnoge svetske kompanije za proizvodnju sportske opreme, od olimpijskih igara do olimpijskih igara takmiče ko će izmisliti patiku sa boljim performansama i patiku za postizanje boljih rezultata, tako se i na tržištu nalazi toliki broj modela sa raznim karakteristikama da je izuzetno teško postalo izabrati prave patike za trčanje i one koje vama odgovaraju. Prilikom kupovine pre svega treba da izaberete one koje odgovaraju vašem polu. Možda vam ovo zvuči malo smešno, ali muško stopalo se veoma razlikuje od ženskog stopala, stoga je i patika namenjena ženi ili muškarcu drugačije formirana. Glavna razlika kod muških i ženskih modela patika za trčanje vidi se kod širine stopala, jer je u tome i najveća razlika. ž

Svetski brend i cena kao garant kvaliteta

Veoma često ste bili u prilici da čujete da cena ne garantuje kvalitet, ali moramo se složiti da poznati svetski brendovi imaju to zvanje baš iz razloga što plasiraju kvalitet, a na vama je da pronađete odgovarajuću cenu. Ipak, bolje je platiti i malo skuplje na duži period nego jeftinije pa veoma često. Svi ti proizvođači patika za trčanje prate zahteve i potrebe potrošača pa kao što smo rekli veoma mnogo ulažu u nove tehnologije koje ugrađuju u svoje patike. Cilj im je da potrošač bude zadovoljan, jer će jedino tako ponovno kupiti njihove patike za trčanje, takmičenje ili rekreaciju.

Prepoznajte prave patike za trčanje

U moru patika nije lako izabrati one prave i one koje su prvenstveno namenjene za trčanje. Većina trgovaca će vam gotovo za svaki model reći da u njemu možete da trčite, ali je pitanje koliko će vam biti udobno u njima dok trčite. Poslednjih godina, ono što je dobro svaki proizvođač naznači da li na samom modelu ili na kutiji da li su to patike za trčanje i koja je njihova namena. Kada je odabir patika za trčanje u pitanju, prvenstveno treba da birate one koje su najlakše, a potom i one koje su najudobnije i anatomski da vam odgovaraju stopalu. Prilikom odabira je takođe veoma bitna i veličina modela koji kupujete. Možda je teško za razumeti, ali kada su patike za trčanje u pitanju, za njih je beoma bitno da su bar jedan broj veće od onih patika koje nosite u šetnju. Razlog ovome je što se prilikom trčanja stopalo nabija napred i s obzirom ne to stopalu je potreban prostor za manevrisanje i kako ne biste udarali u zid svaki put, potreban je prazan prostor. To je ujedno i jedan od načina da izbegnete žuljeve i plave nokte. Prilikom odabira treba da imate na umu sledeće, a to je da patike za trčanje treba da vam drže petu i zadnji deo stopala, dok od prstiju do kraja treba da ostane minimum jedan centimetar, odnosno širina palca.

Podloga i patike za trčanje

Pored toga što treba da izaberete oko pravog modela i veličine, potrebno je takođe da model patika za trčanje koje kupujete odgovaraju i podlozi na kojoj ćete da ih koristite kao i vremenske prilike. Za one toplije dane birajte patike za trčanje koje su mrežaste i prozračne jer je znojenje u njima minimalno, dok za hladnije dane i tvrđu podlogu treba da izaberete one patike za trčanje koje ne propuštaju vodu, koje ne propuštaju toplotu već greju stopalo. Kada je podloga u pitanju, da li se radi o makadamu, šljunku, travi, kamenju, potrebno je da kupite namenske patike za trčanje, a najlakše ćete ih prepoznati po đonu. Namenske odnosno off road patike za trčanje imaju nazubljene đonove i krampone, dok su patike za trčanje po asfaltu i trkačkim stazama ravne i glatke.
I za kraj treba da znate da patike za trčanje nikako ne treba da budu od kože. Najbolje je da izaberete neke od sada aktuelnih tzv. goretex modela koji nikako ili malo propuštaju vodu.