Pet najljepših otoka u Hrvatskoj

Uskoro će vrijeme putovanja, ako se dvoumite gdje ćete ići mi vam preporučujemo otoke u Hrvatskoj, to je pravo mjesto za odmor.Pet najboljih otoka u Hrvatskoj su:

Korčula

Korčula je veoma prijatno mjesto za odmor.  A jedan od najvecih događaja je Korčulanski barokni festival koji će se održati od 7. do 16. rujna. Na ovom festivalu će nastupati mnoge svijetske i domaće zvijezde.  A također i na nekoliko lokacija ima i ljekovitog mulja koji uz čist i svijež zrak, čistog mora i blage klime čini odlicne uslove za divani miran odmor.

Vis

Vis je najudaljeniji otok u srednjodalmatinskom arhipelagu. Mnogi posjetioci otoka Visa ga smatraju za otok sa najljepšom prirodnom lukom. Otok Vis pruža predivno ljeto koje je prepuno ribarskih fešta, autentičnih okusa svojih delicija te, neočekivano, međunarodnog baleta. Od građevine sa povijesno-umjetničkom vrijednošću potrebno je navesti renesansnu palaču Gariboldi i ljetnikovac Marina Gazarovića, a od crkava je vazna župna crkva iz 1500. godine te crkva Sv. Ciprijana iz 16. st.

Hvar

Hvar je atraktivna destinacija tijekom cijele godine. Zimi je veoma miran i tih, a ljeti pun raznih događaja i aktivnosti. Mnogi opisuju Hvar kao ” otok odvojen od ostatka svijeta”, ovo je otok koji je sjajan za opuštanje i smirivanje od svakodnevnog stresa. Ostrvom dominiraju veoma impozantne građevine, kao što su Glavni trg u Hvaru koji je sagrađen 1575 god. pod uticajem venecijanske arhitekture, poznat je takodjer i kao najveći i najlepši trg u čitavoj Dalmaciji. Također je intresantan podatak da je Hvar 1997. proglasen kao jedan od deset najboljih otoka u svijetu.

Dugi otok

Dugi otok pripada zadarskoj ostrvskoj grupi severnodalmatinskih ostrva. Tijekom godine organiziraju se razne sportske manifestacije, a dostupne su i vam staze za planinarenje i uređeno sjajno penjalište. Ovaj otok je idealan za sve koji vole jedrenje. Ovaj otok ima tri jezera, od kojih jedno jezero je slano.   Dugi Otok je pogodan za trekking, vožnju bicikla, te ribolov (koji je dozvoljen svugdje osim u parku prirode Telašćica), a i ako ne dolazite sa barkom, možete je veoma lako iznajmiti, te se uputiti u otkrivanje plaža dostupnih samo sa mora, ili nekog od mnoštva manjih otoka koji okružuju predivni Dugi Otok.

Dugi otok

Cres

Ovaj otok je najviše poznat po svojoj zašticenoj vrsti ptica “Bjeloglavi Sup“. Ovaj otok se nalazi u Kvarnerskom zaljevu, odvojen je od otoka Lošinj sa umjetnim kanalom kojeg su još davno izgradili Rimljani. Ovaj otok je najveci otok u Jadranu. Na sjeveroistočnom dijelu se nalazi grad koji se isto zove Cres, a veoma je poznat po svojoj domaćoj kuhinji. Južni dio otoka Cresa prekriven je sa stijenama, dok je druga polovica puna borove i hrastove šume.  Najbolje znamenitosti koje možete posjeti u Cresu su Valun i Lubenice. Lubenice se nalaze na jednoj stijeni, on se nalazi na 382 m i sa njega se pruža predivni pogled na cijeli otok. Valun je ribarsko naselje sa predivnim plažama. Zaljubljenici u botaniku će otok Cres doživljavati kao “otok iz snova” jer se mogu pronaci mnogobrojne endemske vrste, gdje su razni vremenski uvjeti utjecali na bujni razvoj vegetacije. A također ima i velike glazbene dogadjaje.

Ovo su ponašem izboru petnajboljih otoka u Hrvatskoj. Više zanimljivih putopisa sa slikama potražite na www.zanimljivosti.com.hr