Popularne opcije za kuhinjske radne ploče

Popularne opcije za kuhinjske radne ploče

Kada govorimo o kuhinjskim radnim pločama izbora je mnogo, ali koja opcija ploče je najbolja za vas? Koji materijal? Saznajte iz članka.

Čvrste moderne površine

Izrađene od izdržljivog akrila, ove moderne čvrste površine radne ploče su dizajnirane da izdrže godine i godine trošenja.Također su dizajnirane za lako postavljanje (instaliranje) sudopera. Ova čvrsta površina odoljet će mrljama, vlagama, suncu i toplini te se može popraviti stručnjim poliranjem.

Mramor
Mramor, slika sa www.flickr.com od KatherineBenfante

Mramor

Trajnost i dobar izgled mramora i kvarca omogućuje mu da bude na vrhu velike potražnje. Ako želite prividno luksuznu kuhinju onda ćete s bezvremenskim mramorom postići upravo to. Osim što lijepo izgleda, mramor je izdržljiv i otporan na vatru.

Granit
Granit, slika sa www.flickr.com od aaron_anderer

Granit

Prirodno lijep i estetski privlačan te poput dijamanta i nevjerojatno izdržljiv što ga čini idealnim za kuhinjsku radnu plohu. Otporan na toplinu, ogrebotine i ne zahtjeva brtvljenje. Budući a je neporozan također je zaštićen i od gljivica i plijesni što je idealno rješenje za kuhinje. Mnogi se odlučuju za korištenje ovog materijala i za kuhinjsku radnu ploču i za sudopere.

Drvo
Drvena radna ploča, slika sa www.flickr.com od Bryan Lee

Drvo

Iako većina nas pomisli na mesnicu kada čujemo drvo kao opciju za kuhinjsku površinu no ovdje govorimo o raznim tvrdim drvenim površinama poput javora, mahagonija i višnje što je daleko izgledom od mesarskih blokova i drvenih površina. Ove drvene ploče ne samo da će tradicionalnim materijalom dati vašoj kuhinji topao i ugodan osjećaj, već se mogu obnavljati bezbroj puta i kroz godine će izgledati jako lijepo.

Keramika

Keramičke površine su izuzetno izdržljive i otoprne na gotovo sve kemikalije, a kao kuhinjska ploča nudi iste prednosti, plus estetski privlačan izgled. Budući da je kao materijal neporozan i na temperature neutralan, otporan je na ogrebotine i ljuštenje boje. Mnogi se odlučuju za tamnije, bogatije boje.

Kvarc
Kvarc, slika sa www.flickr.com od Lee Ruk

Kvarc

Kvarc je materijal izrađen od 93% lomljenog prirodnog kvarca pomiješan s pigmentima boja i plastičnih smola. Osim što je dostupan u širokom rasponu boja i dizajna, ovaj neporozni materijal nudi i higijenske anti-bakterijske prednosti.

Beton
Beton, slika sa www.flickr.com od Jamison Hiner

Beton

Vrlo popularan danas među onima koji žele industrijski izgled kuhinje. Vrlo je svestran i može se kombinirati uz različite boje, uzroke i izglede raznih kuhinjskih stilova. Betonske radne kuhinjske površine mogu biti izlivene direktno na mjestu na kojem želite kuhinjsku ploču ili napravljen posebno i naknadno instaliran.

Keramičke pločice

Izdržljive i pristupačne, keramičke pločice dolaze u raznim bojama, veličinama, teksturama i mogu biti izrađene od porculana, keramike ili kamena. Cijene variraju te ih možete pronaći vrlo jeftino na akcijama u trgovinama građevinskog materijala prije nego u trgovinama keramike. Vrlo lako ih je postaviti pa i ako imate iskustva i kreativni ste ovo bi mogao biti odličan “uradi sam” projekt, a tutoriale možete pronaći i na Youtube.

Inox
Inox, slika sa http://www.kuechenspezialisten.ch/

Inox / Nehrđajući čelik

Od tradicionalnih do modernih kuhinja, inox je prilično dobar odabir za kuhinjske radne ploče. Vrlo su ugodne za vidjeti i estetski privlačne. Iznimno su korisne instalirane oko mjesta gdje se kuha (štednjaka) ili gdje se poslužuje hrana. Ovaj ne hrđajući čelik kao materijal će se savršeno uklopiti uz svaki inox sudoper i svaku kuhinju.

Laminat
Laminat, slika sa http://tmkitchenfitters.co.uk/

Laminat

Ako ste u potrazi za jeftinim rješenjem za svoju retro kuhinju, jednostavno se odlučite za laminat. Iako je laminat za pod mnogi ga danas postavljaju i na svoje betonske površine kuhinje. Materijal je prilično izdržljiv, ali ne i otporan na toplinu i vodu stoga očekujte da ćete ga nakon par godina morati maknuti i mijenjati. Instaliranje je prilično jednostavno i brzo na čemu ćete dodatno uštedjeti troškove.