Poslovi u SAD – Strategija savezne karijere

Savezna vlada je najveći poslodavac u Sjedinjenim Državama. Više od 2.700.000 zaposlenih radi za federalnu Vladu na pozicijama državnih službenika. Svake godine Vlada zapošljava hiljade novih radnika. Rad za saveznu Vladu može da Vam pomogne da dobijete stabilan posao i odlične beneficije. Kako je broj beneficija državnog posla velik, konkurencija je izuzetno visoka. Evo nekih strategija, koje Vam mogu pomoći da dobijete posao u federalnoj Vladi.

Razumevanje poslova u SAD

Najbolji način da pronađete radno mesto u saveznoj Vladi je da posetite USA Jobs. Nakon ponovnog lansiranja USA Jobs, informacija i oglasi za posao se redovno ažuriraju. Oglas za posao obično je u proseku otvoren 3 do 4 nedelje. USA Jobs Vam daje detalje kako da se prijavite za posao, tako da je poželjno da često proveravate sajt i ugrabite priliku što je ranije moguće.

Još jedna mogućnost za pronalaženje posla u vladinom sektoru, jesu i takozvani Work and travel programi. Brojna Work and travel iskustva pokazuju da zahvaljujući takvim programima postoje brojne mogućnosti zapošljavanja u SAD-u, pa čak i u vladinom sektoru.

Istraživanje sopstvenih mogućnosti zapošljavanja

Dok ste u potrazi za zapošljavanjem u okviru federalnog sektora, imate brojne opcije. Možete koristiti servise za pretraživanje federalnih poslova, koje nude pouzdani sajtovi. Dodatni resursi uključuju novine, časopise i privatne odbore, koji takođe sadrže oglase o federalnim poslovima.

Održavanje otvorenog uma i fleksibilnost su važni za vreme traženja federalnog posla, jer su nazivi, koji koristi federalna vlada, obično opširniji od naziva, koji koriste menadžeri za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Savezna Vlada zapošljava ljude sa gotovo svim nivoima obrazovanja i iskustva, od srednjoškolaca do doktoranata. Neka radna mesta zahtevaju određen stepen obrazovanja, dok neka druga zahtevaju kombinaciju obrazovanja i iskustva.

Važnost dobro napisane biografije

Dobro napisana biografija je veoma važna za one, koji traže posao, a naročito za one, koji konkurišu za radno mesto u federalnoj Vladi. Učinite Vašu biografiju impresivnom, uključujući Vaša važna dostignuća. Budite sigurni da su uključene informacije o Vašim obrazovnim kvalifikacijama i programima obuke, koje ste pohađali.

Ako ste posećivali bilo kakve specifične kurseve, relevantne za razvoj karijere, treba da ih uključite. Napomenite sve veštine I dostignuća odvojeno, koja se ne mogu izvući iz drugih delova Vaše biografije. Dok pišete o prethodnim iskustvima, morate da budete precizni i određeni.

Koristite nazive posla, koji tačno opisuju ono što ste radili. Možete da stavite i naziv koji je isti kao naziv, koji koristi federalna Vlada za poslove nalik Vašem.

Od ključnog je značaja da informacije prikažete u odgovarajućem formatu. Ako niste sigurni u kom formatu i stilu treba da bude biografija, koju ćete slati vladinim agencijama, možete da pogledate Vladine uzorke, koji su dostupni na Internetu.

Nakon slanja biografije federalnoj agenciji, čekate na razgovor za posao. Kao i drugi poslodavci, federalne vladine agencije takođe intervjuišu kandidate, kako bi utvrdili da li su pogodni za posao. Dakle, potrebno je da se dobro pripremite za intervju.

Dobra osnova za početak “snalaženja” u Americi mogu da budu brojni work and travel programi. Na taj način mogu da se steknu radna iskustva i upozna filozofija života i rada u ovoj prelepoj zemlji. U svakom slučaju mogu da budu dobra osnova za dalji napredak i eventualni stalni rad u Americi.