Pronalaženje veterinara za Vašeg novog ljubimca

Jedan od najvažnijih uslova pri izboru veterinara za Vašeg psa je komunikacija. Neophodan Vam je veterinary, koji će sa Vama razgovarati bez omalovažavanja. Zdravlje Vašeg psa zavisi od Vas i Vi morate da imate poverenje u Vašeg veterinara. Da li veterinar može da odgovori na sva Vaša pitanja ili žuri da pregleda sledećeg pacijenta? Da li veterinar koristi medicinsku terminologiju ili detaljno objašnjava procedure, uslove i mogućnosti lečenja jednostavnim jezikom? Veoma je važno da razumete zdravstveno stanje Vašeg psa i mogućnosti lečenja, kako biste mogli odlučiti šta je najbolje za Vašeg ljubimca.

Ako ste prvi put vlasnik ljubimca ili ste se doselili u novu sredinu, može se desiti da prođe nekoliko dana ili nedelja, dok ne pronađete veterinara. Preporuke prijatelja, koji imaju psa, odgajivača mogu da pomognu u potrazi za veterinarom. Imajte na umu da veterinar, koji leči komšijinu pudlicu, možda nije najbolji za Vaše štene rotvajlera. Uverite se da se veterinar oseća prijatno u društvu Vašeg psa i obrnuto.

Pronalaženje dobrog veterinata, koji radi i laboratorijske analize i rendgenska snimanja, dodatni su plus. Ako se laboratorijske analize rade u nekoj drugoj ustanovi, često su troškovi veći i čekanje na rezultate može da traje duže. Ovo ne mora da bude slučaj, tako da treba prvo razgovarati sa veterinarom pre donošenja bilo kakve odluke. Troškovi veterinara mogu da variraju od sredine do sredine i ustanove u kojoj veterinar radi. Pre nego što se odlučite za veterinara, koji će se brinuti o Vašem psu, prvo razmotrite sledeće stvari:

o Da li isti dan mogu da zakažem termin kod veterinara?

o Da li veterinar nudi 24 časovno dežurstvo za hitne slučajeve ili je povezan sa klinikama za kućne ljubimce u neposrednoj blizini?

o Da li je ambulanta veterinara čista?

o Da li je osoblje ljubazno prema Vama i Vašem ljubimcu?

o Da li su tehničari licencirani?

o Da li veterinary ima dostupan tarifni cenovnik?

o Da li prihvata osiguranje ljubimca?

o Da li veterinar prima kreditne kartice i da li ima plan otplate?

o Da li veterinar odgovara na sva Vaša pitanja i ne žuri da izađe iz ordinacije?

o Da li veterinar daje upute za specijaliste? Ako je tako, da li su specijalisti u blizini?

Pronalaženje veterinara za Vašeg psa isto je važno kao i pronalaženje doktora za sebe. Želite nekog ko je kvalifikovan i brižan. Bez obzira koliko je lekar kvalifikovan u svojoj oblasti, ako je grub i neljubazan ne želite da idete kod njega. Kada se jednom odlučite za veterinara, odvedite psa na pregled. Veterinar će Vam reći koje vaccine pas treba da primi i ako je neophodno daće mu preventivne lekove protiv srčanog crva ili buva. Uverite se da je pas primio sve vakcine i pratite uputstva, koje Vam je dao veterinar. Postoje određene vakcine, koje pas treba redovno da prima tokom života.

Posle dve ili tri posete veterinaru trebalo bi da znate da li se Vaš pas oseća prijatno prilikom susreta sa veterinarom. Ukoliko postoje bilo kakvi problemi, treba da skrenete pažnju veterinarskom osoblju. Ako se osećate neprijatno uvek imate mogućnost da odaberete drugog veterinara. Zapamtite, Vi i Vaš veterinar treba da radite zajedno kako bi Vaš pas bio zdrav i srećan.